Favore.plBaza wiedzyRozrywka, imprezy i sztukaGastronomiczne

Artykuł: 3 przepisy na korzenne drinki z whiskey

Dodaj zlecenie

3 przepisy na korzenne drinki z whiskey

Autor: DarthLemon   |   30 wrz 2015, 8:51   |   Dział: Artykuły
Kategoria: Gastronomiczne

Jesień nieubłaganie wkrada się w nasze życie. Wraz z nią przychodzą chłodniejsze, często deszczowe dni. Warto więc znaleźć swoje sposoby na rozgrzanie się. Jednym z nich są z pewnością korzenne drinki, których podstawowym składnikiem jest irlandzka whiskey. Ich intensywny i egzotyczny smak pozwoli zapomnieć o chłodzie. Oto niektóre z nich:

Waldorf Astoria

To drink typu egg-nog, czyli po prostu koktajl jajeczny. Idealny wprost na jesień i z nietypowym jak na drinki dodatkiem w postaci gałki muszkatołowej. Składniki niezbędne do wykonania tego koktajlu to:
40 ml irlandzkiej http://www.jamesonwhiskey.com/pl/whiskey,
20 ml portwajnu,
10 ml syropu cukrowego,
100 ml zimnego mleka,
10 ml śmietanki,
2 żółtka
tarta gałka muszkatołowa.
Wszystkie składniki (poza gałką muszkatołową) należy dosyć energicznie wymieszać w shakerze i przelać do szklanki typu highball. Dopiero tak przygotowany napój posypujemy przyprawą. Aromatyczna, rozgrzewająca, nieoczywista, mocna, a zarazem delikatna... taka jest Waldorf Astoria.

Ladies Drink

Delikatny drink stworzony z myślą o przedstawicielkach piękniejszej płci. Korzenne nuty przebijają się zarówno w jego smaku, jak i aromacie. Do sporządzenia Ladies Drink potrzebować będziemy następujących składników:
50 ml irlandzkiej whiskey typu blended,
pół łyżeczki likieru korzennego Anisette,
3 krople nalewki z bursztynu
lód.
Wykonanie drinka jest bardzo proste. Do szklanki typu oldfashioned wlewamy whiskey, następnie dodajemy likier oraz nalewkę. Całość mieszamy i wrzucamy kilka kostek lodu. Anisette to całe bogactwo przypraw korzennych takich, jak anyż, oliwka anyżowa z dodatkiem aromatu kopru, goździki oraz kolendra. Natomiast nalewka bursztynowa ma właściwości zdrowotne. Drink nie tylko nas rozgrzeje, ale również wspomoże w walce z jesiennymi infekcjami.

Świąteczny drink z whiskey

Oto drink idealny na czas Świąt Bożego Narodzenia. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby umilić nim sobie jesienne wieczory. Do wykonania drinka potrzebne będą:
80 ml whiskey,
garść kostek lodu,
1 łyżka syropu korzennego
świeży sok jabłkowy.
Do szklanki nalewamy whiskey, wrzucamy kostki lodu, a następnie dodajemy syrop korzenny i dopełniamy całość sokiem z jabłek. Najlepiej kiedy sok i alkohol jest mocno schłodzony. Soki i nektary kupowane w sklepach nie sprawdzają się - warto włożyć odrobinę wysiłku i sok wycisnąć z owoców na świeżo. Nazwa drinka nie jest przypadkowa. Naprawdę pachnie on świętami. Imbir, kardamon, cynamon, goździki... oto aromaty, które doskonale i niezwykle łagodnie wprowadzają nas w jesienno-zimową aurę.

KOMENTARZE
  • Daniel   21 gru 2015, 16:45
    generalnie nie przepadam za whikey, ale twoje przepisy bardzo fajnie się komponują z tym "dziwnym" smakiem złocistego trunku. Spróbowałem i mogę to potwierdzić bardzo fajnie pije się takiego drinka w zimne zimowe wieczory.