Dziś coraz więcej osób przywiązuje wagę do tego co je. Wiele produktów zawiera dużą ilość konserwantów i niepotrzebnych dla zdrowia substancji. Przykłada się też większe znaczenie do tego, jak produkowana jest żywność. Przechodzi ona przez wiele stadiów przetwarzania zaczynając od producenta kończąc na kliencie. Przetwórstwo spożywcze odgrywa ważną rolę w procesie jakiemu poddawana jest żywność. W miejscach , gdzie produkowana jest żywność warto używać ozonatora. Przyczynia się on do sterylizacji powietrza w pomieszczeniach. Dzięki używaniu go w miejscach, gdzie odbywają się prace nad rybami czy mięsem, pozostają one dłużej świeże. Zmniejsza się także lub likwiduje totalnie zapach mięsa, które się psuje. Ponadto ozonowanie pomaga pozbyć się różnych insektów takich jak mole, prusaki, karaluchy oraz gryzoni typu szczury i myszy. Dietetyczną czy specjalistyczną żywność np. bezglutenową nie jest łatwo kupić. Nawet jeśli znamy kilka punktów w swoim mieście, gdzie można kupić takie produkty, to są one zwyczajnie drogie. A niestety coraz większa liczba posiada jakąś nietolerancję na któryś ze składników. Czasem jest to mąka pszenna, ale niestety większość produktów jest produkowanych właśnie z niej. Ciężko już dziś kupić chleb, który jest wyrabiany tylko z czystej mąki żytniej. Niewątpliwie większość z nas powinno poddać się testom alergicznym. W sytuacji, gdy czujemy się niedobrze po zjedzeniu obiadu i nie jesteśmy pewni tak naprawdę, co jest tego przyczyną, jest to dość uciążliwe. Żywność dietetyczna nie jest produkowana tylko dla osób, które chcą schudnąć, ale również dla osób, które cierpią na nietolerancję któregoś ze składników.