W dzisiejszych czasach coraz więcej osób przywiązuje wagę do tego co je. Wiele produktów posiada dużą ilość konserwantów i niedobrych dla organizmu substancji. Przywiązuje się też większą uwagę do tego, jak wytwarzana jest żywność. Przechodzi ona przez poszczególne stadia wytwarzania i przeróbki zaczynając od producenta kończąc na kliencie. Przetwórstwo spożywcze jest ważnym procesem dla żywności. W miejscach , gdzie produkowana jest żywność warto używać ozonatora. Przyczynia się on do sterylizacji powietrza w pomieszczeniach. Dzięki stosowaniu go w miejscach, gdzie odbywają się prace nad mięsem czy rybami, pozostają one dłużej świeże. Minimalizuje się też lub niweluje całkowicie zapach mięsa, które się psuje. Ponadto ozonowanie pomaga pozbyć się różnych insektów takich jak prusaki, mole, karaluchy oraz gryzoni typu myszy i szczury. Żywność dietetyczną czy specjalistyczną np. bezglutenową nie jest łatwo kupić. Nawet jeśli znamy miejsca kilku punktów w swoim mieście, gdzie można kupić takie produkty, to są one po prostu drogie. A niestety coraz więcej osób posiada jakąś nietolerancję na któryś ze składników. Czasami jest to mąka pszenna, ale niestety większość produktów jest produkowanych właśnie na jej bazie. Ciężko już dziś kupić chleb, który jest pieczony jedynie z czystej mąki żytniej. Pewne jest, że większość z nas powinno poddać się testom alergicznym. W momencie, gdy czujemy się niedobrze po zjedzeniu obiadu i nie wiemy tak naprawdę, jaka jest tego przyczyna, jest to dość uciążliwe. Żywność dietetyczna nie jest przeznaczona tylko dla osób, które chciałyby zrzucić wagę, ale także dla osób, które cierpią na nietolerancję któregoś ze składników.