Dziś wiele osób zwraca uwagę na to co je. Sporo posiłków posiada dużo konserwantów i niedobrych dla zdrowia substancji. Przywiązuje się też większe znaczenie do tego, jak wytwarzana jest żywność. Przechodzi ona przez wiele stadiów wytwarzania i przeróbki zaczynając od producenta kończąc na kliencie. Przetwórstwo spożywcze odgrywa ważną rolę w procesie jakiemu poddawana jest żywność. W pomieszczeniach , gdzie produkowana jest żywność warto używać ozonatora. Przyczynia się on do sterylizacji powietrza w pomieszczeniach. Dzięki używaniu go w miejscach, gdzie pracuje się nad mięsem czy rybami, pozostają one dłużej świeże. Minimalizuje się też lub likwiduje totalnie zapach psującego się mięsa. Dodatkowo ozonowanie przyczynia się do pozbycia się różnych insektów takich jak mole, prusaki, karaluchy oraz gryzoni typu myszy i szczury. Żywność dietetyczną czy specjalistyczną np. bezglutenową nie jest łatwo kupić. Nawet jeżeli znamy miejsca kilku punktów w swoim mieście, gdzie można kupić takie produkty, to są one po prostu drogie. A niestety coraz więcej osób posiada jakąś nietolerancję na któryś ze składników. Czasem jest to mąka pszenna, ale niestety większość produktów jest produkowanych właśnie z niej. Dziś ciężko jest kupić chleb, który jest wyrabiany jedynie z czystej mąki żytniej. Pewne jest, że większość z nas powinno poddać się testom alergicznym. W momencie, gdy czujemy się źle po zjedzeniu obiadu i nie wiemy tak naprawdę, jaka jest tego przyczyna, jest to dość uciążliwe. Żywność dietetyczna nie jest przeznaczona tylko dla osób, które chcą schudnąć, ale również dla osób, które cierpią na nietolerancję któregoś ze składników.