W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na to co je. Wiele posiłków zawiera dużo konserwantów i niepotrzebnych dla organizmu substancji. Przykłada się też większe znaczenie do tego, w jaki sposób wytwarzana jest żywność. Przechodzi ona przez poszczególne stadia przetwarzania począwszy od producenta kończąc na kliencie. Przetwórstwo spożywcze odgrywa ważną rolę w procesie jakiemu poddawana jest żywność. W miejscach , gdzie produkowana jest żywność warto używać ozonatora. Przyczynia się on do sterylizacji powietrza w pomieszczeniach. Dzięki stosowaniu go w miejscach, gdzie odbywają się prace nad rybami czy mięsem, pozostają one dłużej świeże. Minimalizuje się także lub likwiduje całkowicie odór mięsa, które się psuje. Ponadto ozonowanie pomaga pozbyć się różnych insektów takich jak mole, prusaki, karaluchy , a także gryzoni typu myszy i szczury. Dietetyczną czy specjalistyczną żywność np. bezglutenową nie jest łatwo kupić. Nawet jeżeli znamy miejsca kilku punktów w swoim mieście, gdzie możemy zakupić takie produkty, to są one zwyczajnie drogie. A niestety coraz więcej osób posiada jakieś uczulenie na któryś ze składników. Czasami jest to mąka pszenna, ale przecież większość produktów jest produkowanych właśnie na jej bazie. Dziś ciężko jest kupić chleb, który jest robiony jedynie z czystej mąki żytniej. Pewne jest, że wielu z nas powinno poddać się testom alergicznym. W sytuacji, gdy czujemy się niedobrze po zjedzeniu obiadu i nie wiemy tak naprawdę, co jest tego przyczyną, jest to dość uciążliwe. Żywność dietetyczna nie jest przeznaczona jedynie dla osób, które chcą schudnąć, ale także dla osób, które cierpią na nietolerancję któregoś ze składników.