W dzisiejszych czasach wiele osób przywiązuje wagę do tego co je. Sporo posiłków zawiera dużo konserwantów i niedobrych dla organizmu substancji. Przywiązuje się też większą wagę do tego, w jaki sposób produkowana jest żywność. Przechodzi ona przez wiele stadiów wytwarzania i przeróbki począwszy od producenta kończąc na kliencie. Przetwórstwo spożywcze jest ważnym procesem dla żywności. W pomieszczeniach produkcyjnych dobrze jest stosować ozonator. Pomaga on w sterylizacji powietrza w pomieszczeniach produkcyjnych. Dzięki stosowaniu go w miejscach, gdzie odbywają się prace nad rybami czy mięsem, pozostają one dłużej świeże. Zmniejsza się też lub niweluje całkowicie odór psującego się mięsa. Ponadto ozonowanie przyczynia się do pozbycia się różnych insektów takich jak mole, prusaki, karaluchy oraz gryzoni typu myszy i szczury. Dietetyczną czy specjalistyczną żywność np. bezglutenową jest dość ciężko dostać. Nawet jeżeli znamy kilka punktów w swoim mieście, gdzie można kupić takie produkty, to są one po prostu drogie. A niestety coraz więcej osób posiada jakąś nietolerancję na któryś ze składników. Czasami jest to mąka pszenna, ale przecież większość produktów jest robiona właśnie na jej bazie. Dziś ciężko jest dostać chleb, który jest robiony jedynie z czystej mąki żytniej. Pewne jest, że wielu z nas powinno poddać się testom alergicznym. W momencie, gdy czujemy się źle po zjedzeniu obiadu i nie wiemy tak naprawdę, co jest tego przyczyną, jest to dość uciążliwe. Żywność dietetyczna nie jest produkowana jedynie dla osób, które chciałyby zrzucić wagę, ale także dla osób, które nie tolerują któregoś ze składników.