-
Interesuje mnie opcja wciągnięcia prywatnego samochodu na potrzeby firmy. Czy ktoś się orientuje jak to wygląda, czy muszę składac jakieś dokumenty w urzędach, jak się odlicza vat z paliwa, całą fakturę - czy musze jakos ewidencjonowac przejechane kilometry?
-
-
Musisz kupić książeczkę do ewidencji przebiegu i eksploatacji pojazdu, w niej jest tabelka gdzie wpisujesz godziny, daty, cel jazdy, ilośc km, stawkę przeliczeniową. Po drugiej stronie wpisujesz faktury za paliwo, naprawy, ubezpieczenia, opłaty za autostrady, promy itp. Na koniec miesiąca robisz zestawienie i mniejszą kwotę dokładasz do kosztów uzyskania przychodu.
-
No chyba że chodzi o auto ciężarowe, to musi mieć homologację na taki właśnie użytek...
-
Czyli samochód zakupiony przed założeniem DG mogę wpisac na stan firmy jako środek trwały? Ale jak auto jest kupione rok temu i jego wartość jest inna niż na umowie kupna to jak mam je wycenić?
-
Wyceniasz go sam (np na podstawie katalogu z US) i taką kwote wpisujesz jako wartość ŚT
-
-
Tylko jak będziesz chciał go sprzedać będziesz musiał zapłacić podatek wg skali, np. 19% jego wartości.
-
Czyli jak w tym momencie wycenię auto na 20tys a sprzedam za jakiś czas za powiedzmy 10tys to zapłacę 19% od tych 10tys?
A czy można go sprzedać zanim się zamortyzuje? Jak częsciowa amortyzacja wpływa na ten podatek? a przy całkowitej amortyzacji doliczam tylko koszty eksploatacji?
-
Przy sprzedaży resztę amortyzacji wrzucisz w koszty i od tej kwoty zapłacisz podatek.
-
A mam pytanie jak sporządzić dokumenty przekazania auta na firmę?
-
Musisz założyć kartę ŚT.