Od najmłodszych lat jesteśmy uczeni, że zielone warzywa są zdrowe. Zielone warzywa zawierają chlorofil, który wzmacnia odporność organizmu, wpływa na czerwone krwinki, chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dlatego tak istotne jest, aby do każdego posiłku dodawać nawet niewielką ilość sałaty, natki pietruszki, szczypiorku, a dzięki temu będziemy jeść smacznie i zdrowo.
Natka z pietruszki
Zawiera bogactwo składników odżywczych. Codzienne spożycie jednej gałązki zaspokaja dziennie zapotrzebowanie na witaminę K. Ostatnie badania wskazują, że aromat i smak posiekanych listków może pomóc kontrolować apetyt. Badania, które zostały opublikowane w czasopiśmie „Flavour” potwierdziły, że natka pietruszki w pozytywny sposób wpływa na ilość spotykanego jedzenia. Okazało się, że uczestnicy tego badania jedli znacznie mniejsze porcje dań pachnących natką niż tych bez charakterystycznego zapachu.
Szpinak
Szpinak jest to zielone warzywo, szczególnie nie lubiane przez dzieci. Mimo wszystko powinno się go jeść, ponieważ zawiera prawie wszystkie witaminy: A, C, E, K, B, a także żelazo, jod, mangan, kwas foliowy. Dzięki temu zapobiega anemii, krzywicy oraz odciąża serce. Zdecydowanie najlepiej jeść szpinak na surowo, gdyż gotowany powoduję utratę żelaza i kwasu foliowego. W opublikowanym niedawno badaniu szwedzkim Uniwersytetu w Lund udowodniono, że wypicie przed śniadaniem napoju zawierającego szpinak w znacznym stopniu zmniejsza ilość pokarmów przyjmowanych w ciągu dnia i powoduję utratę masy.
Rzeżucha
Jest to bezkonkurencyjne warzywo, które zdecydowanie wiedzie prym wśród produktów hamujący procesy starzenia się organizmu. W 100 g znajdziemy cztery więcej beta-karotenu niż w takiej samej porcji jabłka i 238 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę K. Rzeżucha zawiera również mnóstwo jodu, chromu, siarki, żelaza, wapnia. Skąd wziąć rzeżuchę? Wyhoduj ją w domu. Wystarczy wziąć ligninę lub watę i mocno ją zwilżyć, wrzucić na nią nasiona rzeżuchy. Po 4-5 dniach wzejdą nam nasionka – istotne jest, aby ciągle miały mokro.
Koperek
Koperek jest źródłem olejku eterycznego, który jest wiatropędny, pobudza trawienie, poprawia wydzielanie soków żołądkowych oraz hamuję wydzielanie szkodliwych drobnoustrojów w jelitach. Zawiera również beta-karoten i witaminę C. Koperek świetnie nadaje się jako dodatek do zup, serów, ryb, ziemniaków.
Jarmuż
Jarmuż, jako główny składnik sałatek, zielonych chipsów czy zup, podbił serca smakoszy, którzy cenią korzystne właściwości zdrowej żywności. Jednak okazuję się, że to zielone warzywo nie jest największym źródłem witamin i składników odżywczych..
Brokuły
Zawierają beta-karoten, witamy B1, B2, B6, C,K, potas, żelazo, wapń, mangan, magnez. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, regulują poziom cukru we krwi, oraz pomagają obniżyć cholesterol. Brokuły najlepiej jeść na surowo w różyczkach, doskonale komponuje się w sałatce z sosem czosnkowym, pomidorami, jajkami i piersią z kurczaka.
Ogórek
W przeciwieństwie do wielu warzyw zielonych zawiera niewiele witamin i związków mineralnych, gdyż w 90 proc. składa się z wody. Za to jest bardzo niskokaloryczny, dlatego stanowi idealną przekąska dla osób, będących na diecie. Jedzenie ogórków zaleca się w przypadku chorób dróg moczowych, a także chorób serca i schorzeniach reumatycznych. Pamiętajmy, by nie łączyć go z innymi warzywami, zawierającymi witaminę C - ogórek po prostu ją zniszczy. Połączenie pomidorów z ogórkiem - zarówno w sałatce, jak i na kanapce - nie jest więc, pod względem zdrowotnym, najlepszym rozwiązaniem.
Sałata
Sałata przyjmuje wiele odmian: lodowa, dębolistna, batawia, rzymska, masłowa, roszponka, cykoria, rucola. Jest niskokaloryczna, oraz bogata w żelazo, potas, wapń, jod, witaminę C, najlepiej podawać ją porwaną ręcznie na mniejsze kawałki z odrobiną oliwy z oliwek, ziół i octu balsamicznego.
Groszek zielony
Jest świetnym źródłem błonnika i białka. Lekkostrawny, dobrze wpływa na pracę układu trawiennego. Może też łagodzić objawy menopauzy i - podobnie jak brokuły - zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory. Pomaga też obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Dzięki zawartemu w nim potasowi, przeciwdziała udarowi mózgu. Bogaty jest także w inne składniki mineralne, takie jak: magnez, wapń, żelazo, kobalt, fluor czy sód.