Co jeść jesienią aby być zdrowym? Jak wiadomo, dobre samopoczucie w dużej części bierze się z naszego brzucha. Istnieją naturalne produkty spożywcze, które pomogą nam wzmocnić naszą odporność i pozbyć się przeziębienia na dobre. Co więc jeść kiedy jest się chorym? O tym w poniższym poradniku.
Śniadanie na ciepło
Jednym ze sprawdzonych sposobów uniknięcia infekcji górnych dróg oddechowych jest… zjadanie śniadania przed wyjściem z domu.
Poranny posiłek powinien działać rozgrzewająco i sycąco. Komórki Twojego układu odpornościowego są aktywne jedynie wtedy, gdy są odżywiane systematycznie. Nie zapomnij więc o regularnym spożywaniu śniadań – najlepiej z ciepłym akcentem. Dobrze skomponowany posiłek zapewni Ci dużo energii i lepszą pracę Twojego organizmu.
Rano zadbaj o to, by dostarczyć sobie jak najwięcej wartościowych składników odżywczych. Wybieraj razowy chleb oraz chude produkty mleczne, nie zapominaj również o odpowiednim doborze tłuszczów. Zamiast masła postaw na olej lniany lub kokosowy. Pamiętaj również o witaminie C – znajdziesz ją w pomidorach, pomarańczach, cytrynach, porzeczkach, papryce czy żurawinie.
Przyprawy na przeziębienie
Skorzystaj z rozgrzewającej mocy przypraw i ziół. Dodawane do posiłków i herbaty, a także w postaci naparu zamienią zwykłe produkty w najlepsze, domowe lekarstwa, które pomogą Ci pozbyć się lub zapobiegać przeziębieniom.
Imbir – poprawia krążenie, dzięki czemu szybko rozgrzewa oraz zapobiega marznięciu stóp i rąk. Co więcej, imbir chroni również przed zakażeniami dróg oddechowych oraz łagodzi bóle związane z miesiączką, łagodzi mdłości oraz ułatwia trawienie.
Mięta pieprzowa - rozrzedza śluz zalegający w górnych drogach oddechowych, dzięki czemu jest on łatwiejszy do wykrztuszenia. Do tego łagodzi bóle gardła, a także wzdęcia, zgagę, mdłości oraz zaparcia.
Kardamon – hamuje rozmnażane się wirusów, łagodzi kaszel, zwalcza nudności i gazy, zaparcia oraz utratę apetytu. Ponadto obniża ciśnienie krwi, ma właściwości przeciwzapalne, ogranicza ból i obrzęk.
Goździki – wzmacniają układ odpornościowy i hamują rozwój infekcji. Wzmagają również apetyt, mają działanie wykrztuśne, wykazują silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, a także eliminują wolne rodniki.
Pieprz Cayenne – przyśpiesza przemianę materii i ułatwia trawienie, pomaga leczyć nadciśnienie tętnicze, zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy. Do tego stymuluje wydzielanie endorfin – hormonów szczęścia i dobrego samopoczucia.
Pierwiastki na zdrowie
Żelazo, selen i cynk pomogą nam wzmocnić nasz organizm i usprawnić układ immunologiczny.
Żelazo – ma pozytywny wpływ na układ krwionośny, a co za tym idzie, również komórki immunologiczne. Sprzyja detoksykacji szkodliwych substancji w wątrobie oraz wpływa na metabolizm cholesterolu.
Selen – hamuje rozwój drobnoustrojów, zwiększa liczbę przeciwciał, zapobiega powstawaniu infekcji, działa przeciwzapalnie. Ułatwia również wydalanie metali ciężkich z organizmu, a także nie dopuszcza do rozwoju pleśni.
Cynk – poprawia pracę gruczołów, pobudza rozwój limfocytów, zapobiega rozwojowi infekcji. Jego niedobory prowadzą do osłabionej odporności organizmu, zmniejszonej koncentracji, pogorszeniu się stanu układu krwionośnego , a także stanu włosów i paznokci.
W jakich produktach znajdziesz żelazo, selen i cynk?
Żelazo znajdziesz przede wszystkim w wołowinie i cielęcinie (najwięcej w podrobach). Dobrym źródłem tego minerału jest również natka pietruszki, rośliny strączkowe, drób, jaja i pieczywo. Już jeden orzech brazylijski może natomiast zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na selen. Znajdziemy go również w czosnku, kukurydzy, fasoli białej, soczewicy, nasionach słonecznika. Cynk występuje w produktach pochodzenia roślinnego, takich jak otręby pszenne, ziarna sezamu, dyni, arbuz, cebula i czosnek. Zdecydowanie jednak lepszą przyswajalność ma cynk pochodzący z pokarmów pochodzenia zwierzęcego, takich jak ostrygi, wołowina, cielęcina, czy jaja.