Favore.plBaza wiedzyRozrywka, imprezy i sztukaGastronomiczne

Artykuł: Czekolada do picia - jak przygotować ją w domu?

Dodaj zlecenie

Czekolada do picia - jak przygotować ją w domu?

Autor: DarthLemon   |   15 sty 2015, 12:40   |   Dział: Artykuły
Kategoria: Gastronomiczne

Parujący kubek słodkiego i rozgrzewającego napoju. Słodki smak na języku, przełamany nutą ostrości, owocowy aromat lub wyrazisty zapach przyprawy korzennej. Gęsta, z dodatkiem bitej śmietany lub gałką lodów. Co może być lepszego w mroźne, jesienne dni, kiedy wracamy zziębnięci do domu i mamy ochotę na zastrzyk energii, łyk czegoś ciepłego i znakomitego w smaku? Mowa o gorącej czekoladzie do picia. Nie musimy kupować gotowych saszetek możemy z łatwością przygotować ją sami, uzyskując wymarzony smak i konsystencję, umilając słodkie chwile dodatkami do czekolady owocami, lodami czy przyprawami.

Już Majowie pili gorzki, czekoladowy napój z ziaren kakaowca, do którego dodawali np. chili. Ten zwyczaj przejęli od Majów Aztecy, dodając do napoju wanilię i pieprz. Kiedy ziarna kakaowca sprowadzono do Europy, preferowano picie czekolady ze słodkimi dodatkami – np. z miodem. Współcześnie w prawie każdym sklepie dostaniemy saszetkę czekolady do picia – mlecznej, gorzkiej, malinowej i innej, którą można zalać wrzątkiem lub mlekiem. W zależności od producenta, czekoladowe napoje są różnej jakości – jednakże własnoręcznie zrobiona http://wkuchnizwedlem.wedel.pl/konkurs/przepis/Wedlowska-Czekolada-z-Advocatem-do-piciaczekolada do picia może sprawić, że już nigdy nie będziesz chcieć pić innej.

Na jedną filiżankę gorącej czekolady (ok. 200 ml) będziemy potrzebować:
• 3/4 tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej,
• 1/3 szklanki mleka,
• 1/3 szklanki śmietany 30%,
• przyprawy i dodatki wg uznania: chili, imbir, skórkę pomarańczy, cytryny, cynamon, goździki, bitą śmietanę, lody...

Podgrzewamy do momentu wrzenia mleko i śmietanę. Do mieszanki możemy wrzucić czekoladę połamaną w kostki lub wcześniej ją rozpuścić w osobnym garnuszku. Mieszamy całość, dopóki czekolada nie zgęstnieje. Jeżeli chcemy uniknąć dodawania wysokoprocentowej śmietany, powinniśmy zwiększyć ilość czekolady i wybrać taką z wysoką zawartością kakao (ponad 75%). W takim wypadku na 250 ml mleka przeznaczamy 1 tabliczkę czekolady. Mleko i połamaną czekoladę umieszczamy w jednym garnku, podgrzewamy i gotujemy, cały czas mieszając, ok. 5 minut, aby uzyskać gęstą konsystencję.
Gorący napój możemy udekorować bitą śmietaną i doprawić wybranymi przyprawami. Poeksperymentujmy z przyprawami korzennymi, aby wyczuć najbardziej wyrazisty smak pitnej czekolady. Możemy ją podać z lodami i słodkimi rurkami z bitą śmietaną na deser dla gości. Smacznego!

KOMENTARZE
  • brak komentarzy