Popularnie wykorzystywany w naszej kuchni biały cukier od wielu lat budzi kontrowersje. Naukowcy oraz lekarze przestrzegają przed jego nadużywają, a często wręcz zachęcają do wyeliminowania go z diety. Dlaczego biały cukier jest tak szkodliwy oraz czym możemy go zastąpić?
Szkodliwość cukru rafinowanego
Biały cukier, ostatnio nazywany wręcz białą śmiercią, powoduje spustoszenie w naszym organizmie. Przede wszystkim doprowadza do otyłość, powoduje wzrost ciśnienia tętniczego, przyczynia się do powstawania próchnicy, osłabienia odporności czy anemii.
Ponadto spożywanie białego cukru jest główną przyczyną infekcji drożdżakowych, może wywoływać zaburzenia miesiączkowania, a nawet przyczyniać się do raka. Badania wykazały, iż spożywanie dużej ilości białego cukru wpływa niekorzystnie na układ nerwowy, powodując rozdrażnienie, nieśmiałość, nerwowość oraz osłabienie umysłu.
Zdrowe zamienniki cukru białego
Na rynku mamy obecnie szeroki wybór produktów, które z powodzeniem mogą zastąpić biały cukier jako jego zdrowa alternatywa. Niektóre z nich często goszczą w naszej kuchni, ale stosujemy je raczej jako dodatek niż substytut cukru. Sprawdźmy, czym możemy zastąpić biały cukier:
1. Miód – ten naturalny słodzik, oprócz słodyczy, zawiera również wiele cennych dla zdrowia minerałów oraz enzymów. Ponadto posiada właściwości bakteriobójcze oraz działa korzystnie na nasz układ krążenia.
2. Ksylitol – to cukier brzozowy, który jest doskonałym zamiennikiem białego cukru rafinowanego. Nie dość, że jest mniej kaloryczny to jeszcze jest w stanie naprawić większość szkód w naszym organizmie wyrządzonych przez biały cukier. http://longevitas.pl/cukier-brzozowy-ksylitol/Ksylitol polecany jest do codziennego stosowania, jednak w dawce nie większej niż 3 łyżeczki, gdyż większa jego ilość może wywołać biegunki.
3. Syrop klonowy – syrop ten uzyskiwany jest z pnia klonu, ma gęstą konsystencję oraz dość mdły, słodkawy smak. Warto jednak widzieć, iż syrop ten jest źródłem wielu cennych dla zdrowia witamin I minerałów I jest mniej kaloryczny niż miód czy cukier.
4. Stewia – bardzo słodka substancja uzyskiwana ze sproszkowanych, ususzonych liści tej ros liny, jest niemal 300 razy słodsza od cukru, a przy nie ma praktycznie kalorii.Jest za to źródłem witamin z grupy B oraz C, a także wielu minerałów.
5. Suszone owoce – doskonały zamiennik niezdrowych słodyczy. Suszone śliwki, morele, żurawina, rodzynki czy banany mogą być świetnym dodatkiem do wypieków oraz smaczną przekąską między posiłkami.
To tylko niektóre z możliwych zamienników białego cukru. Jak widać możemy wykluczyć ten niezdrowy składnik z naszej diety bez utraty jakiegokolwiek komfortu smakowego.
Warto poczytać: http://longevitas.pl/ksylitol-czyzby-nasze-slodkie-zbawienie/Ksylitol – czyżby nasze słodkie zbawienie