Czym karmić niemowlę i kiedy podać mu pierwszy posiłek? Jakie produkty spożywcze włączyć do diety i jak przygotować przeciery? O tym w kalendarzu posiłków niemowlaka.
Pierwsze próby podawania nowych produktów powinny być wprowadzane stopniowo. O ile nie ma przeciwwskazań to dziecko do 6 miesiąca życia powinno być karmione mlekiem matki. Nowe smaki najlepiej wprowadzać jeszcze równolegle z matczynym pokarmem. Początkowo nie powinny to być posiłki, a raczej akcenty; 1-3 łyżeczki dokładnie zmiksowanego produktu. Jeśli dziecko będzie reagowało dobrze, możemy systematycznie zwiększać porcje. Po takim posiłku powinniśmy obserwować reakcje naszego malucha – zbyt gwałtowne wprowadzanie nowych produktów może spowodować zmiany w wypróżnianiu się, zmiany skórne oraz wymioty.
Posiłki powinny być przygotowane własnoręcznie. Wtedy mamy pewność, że nasze dziecko otrzymuje dawkę złożoną z wartościowych i świeżych produktów. Zwłaszcza, że potrawy dla dziecka w tym wieku są proste i nie wymagają praktycznie żadnej wiedzy kulinarnej – niemal każdy może je przygotować. Do pierwszych przecierów nie dodajemy żadnych przypraw. Smak warzyw w porównaniu z mlekiem matki jest już i tak wystarczająco intensywny. Dopiero po jakimś czasie możemy zacząć używać ziół. Nie warto jednak dosładzać ani dosalać jedzenia – może to mieć istotny wpływ na upodobania smakowe dziecka w przyszłości. Pamiętajmy, że zbyt duże dawki soli i cukru w diecie istotnie zwiększają ryzyko wystąpienia otyłości i nadciśnienia tętniczego.
Pierwszy posiłek niemowlaka
Na pierwszy ogień powinno pójść coś o niezbyt wyrazistym smaku i niezbyt gęstej konsystencji. Malucha możemy karmić łyżeczką lub pozwolić mu „jeść” palcami.
Z czego zrobić przecier dla niemowląt?
Może to być mus z gotowanego ziemniaka, marchewki, jabłka, ryżu, czy dyni. Należy jednak pamiętać, by produkt był dobrze zmiksowany, a maluch nie trafił na „niespodzianki”, których nie potrafi jeszcze przełknąć.
Jeśli dziecko dobrze reaguje na jedzenie, możemy stopniowo zacząć wprowadzać nieco intensywniejsze smaki, takie jak pietruszka, burak, maliny, a także delikatne zupy z 2-3 składników.
Po ok. 2-3 miesiącach do diety dziecka można wprowadzić surowe owoce i warzywa, a także ugotowane bezglutenowe kasze. W kolejnym miesiącu spróbujmy sprawdzić jak maluch reaguje na tłuszcze takie jak masło czy oliwa z oliwek, czy zboża.
Dziesięciomiesięczne dziecko może zacząć jeść produkty glutenowe, warzywa strączkowe, a także potrawy przyprawione lekko ziołami takimi, jak kminek, czy majeranek. Warto również spróbować podać mu żółtko jaj – najlepiej mocno ścięte na parze.
Po dwunastym miesiącu życia dieta dziecka jest już dość różnorodna. Jeśli nasza pociecha nie ma żadnych problemów z trawieniem podawanych przez nas pokarmów, między trzynastym a osiemnastym miesiącem życia, można zacząć podawać ryby, mięso i nabiał. Ważne jednak, by produkty te były łatwo przyswajalne i nieprzetworzone.
Niezależnie jednak od wieku, wprowadzając kolejno produkty spożywcze, warto dbać o to, by dieta dziecka była stopniowo urozmaicana. Dotyczy to zwłaszcza tych maluchów, które przestały być już karmione mlekiem matki. Wraz z jego odstawieniem należy zastąpić czymś składniki odżywcze pochodzące z pokarmu.