Favore.plBaza wiedzyBudowa, dom, ogródPomoc domowaGotowanie, zmywanie

Artykuł: Garnki nierdzewne

KATEGORIE
PROMOWANE USŁUGI
NAJNOWSZE ZLECENIA



Dodaj zlecenie

Garnki nierdzewne

Garnki nierdzewne
Autor: RobCrew   |   18 paź 2015, 22:04   |   Dział: Artykuły
Kategoria: Gotowanie, zmywanie

Ze względu na szerokie zastosowanie oraz łatwość czyszczenia, garnki nierdzewne są obecnie używane powszechnie. Dlaczego warto i jak wybierać naczynia tego typu?

Wygoda czy trwałość?

Garnki wykonane ze stali nierdzewnej mogą mieć różną grubość. Zazwyczaj tańsze naczynia są cieńsze, a ich zaletą jest lekkość. Warto je wybrać, jeśli udajemy się z nimi w podróż. Naczynia wykonane z cieńszej stali posiadają zwykle plastikowe uchwyty, które dobrze izolują, co sprawia, że nie jest konieczne stosowanie dodatkowych ochraniaczy przy zdejmowaniu garnka z kuchenki. Niestety - plastik ma o wiele niższą wytrzymałość niż metal. Dlatego takie rozwiązanie jest wygodne, ale nie ma gwarancji, że uchwyty wytrzymają długo. Garnki wykonane z grubszej stali mają uchwyty metalowe i zazwyczaj są bardzo dobrze przymocowane. Dodatkowo grubsze ścianki lepiej rozprowadzają ciepło - ryzyko przypalenia jest więc minimalne.

Warto pamiętać, że http://www.nakrywamy.pl/garnki-ze-stali-nierdzewnejgarnki nierdzewne nie muszą być wykonane jedynie ze stali. Odporne na korozję są także garnki aluminiowe. One także rzadko się przypalają, ich cena jest jednak często wyższa. Ze względu na problematyczne czyszczenie bardziej popularne są garnki aluminiowe pokryte teflonem. Taka warstwa daje gwarancję, iż nie trzeba namaczać naczyń wstępnie i nic nie przypala się do powierzchni.

Warto przypomnieć, że w przypadku zarówno błyszczących garnków ze stali nierdzewnej jak i tych aluminiowych bez osłony teflonowej istotne jest ich prawidłowe mycie. Nie należy używać do tego celu drucianych szczotek czy gruboziarnistych proszków. W ten sposób łatwo jest zachować ich piękny wygląd przez lata codziennego gotowania.

Innym rodzajem nierdzewnych garnków są te wykonane z miedzi. Obecnie decyduje się na nie niewiele osób, ze względu na bardzo wysoką cenę. Tego typu naczynia są jednak niezastąpione w przypadku robienia przetworów - rozprowadzenie temperatury jest idealne. Rondel z miedzi jest najbardziej odpowiedni do smażenia powideł śliwkowych. Zwraca się również uwagę, że ze względu na swoje właściwości, garnki miedziane są bardziej energooszczędne.

KOMENTARZE
  • brak komentarzy