Zastanawiasz się jakie wino podać do czerwonego mięsa? Z czym najlepiej komponuje się włoski makaron? A może szukasz idealnego wina do deseru?
Wybór wina to indywidualna kwestia, gdyż każdy z nas ma inny gust i preferencje smakowe. Ale istnieje kilka podstawowych zasad, dzięki którym łatwiej dobierzemy wino do naszego obiadu. Taka wiedza przyda się szczególnie jeżeli szykujemy obiad dla gości. Podstawową zasadą jest dobieranie koloru wina do potrawy. Do obiadów zaleca się podawanie win wytrawnych lub półwytrawnych, natomiast do deserów win słodkich i półsłodkich.
Kiedy czerwone wino?
Dania mięsne, szczególnie z czerwonego mięsa, najlepiej komponują się z winami czerwonymi i wytrawnymi.
Kiedy wino białe?
Do lżejszych mięs, takich jak drób, zaleca się wina białe wytrawne lub półwytrawne. Białe wino świetnie komponuje się z makaronami zarówno w sosach czerwonych jak i białych. Pasuje dobrze do owoców morza i delikatnych ryb.
Oprócz barwy wina ważna jest też jego kwasowość. Do dań bardzo kwaśnych, doprawianych octem czy cytryną podaje się wino bardziej kwasowe, gdyż niwelują one wytrawność potraw. Do ciężkich potraw, w gęstych sosach, pieczeni mięsnych, czy popularnych potrawek serwuje się wina o aromacie maślanym i waniliowym. Jeżeli przygotowujemy pizzę, czy dania z grilla wybierzmy mocno kwasowe, białe wino o kwiatowym aromacie. Do tłustych potraw wybierzmy wino o wysokiej zawartości alkoholu, co pomoże nam w trawieniu ciężkich potraw i za razem nie przytłoczy ich smaku.
Niestety wino nie jest uniwersalnym dodatkiem do dań. Jeżeli zdecydujemy się na przygotowanie obiadu w stylu indyjskim, obfitującym w potrawy przyprawiane curry oraz kurkumę praktycznie uniemożliwi nam to podanie do nich wina. Gdyż te przyprawy ze względu na charakterystyczny smak i aromat, nie nadają się do łączenia ich z winem. Również dania ze szpinakiem utrudniają dobranie do nich wina, jeżeli podajemy szpinak z makaronem w lekkim sosie możemy spróbować podać do niego białe, półwytrawne i lekkie wino. Natomiast podając potrawy zawierające szczaw czy gotowane jajka, ze względu na ich intensywny smak zrezygnujmy z podawania do nich wina.
Dobrze dobrane wino stanowi kwintesencje całego dania, jeżeli zastosujemy się do podstawowych wskazówek to wino nie przytłoczy smaku potrawy.