Wraz z przemianą ustrojową w naszym kraju, zmieniły się także zwyczaje żywieniowe Polaków. Rynek gastronomii został podbity przez zachodnie koncerny, które otwarły niezliczone ilości restauracji typu fast food, co zaowocowało tym, że Polacy coraz częściej zamiast po tradycyjny bigos czy golonkę, sięgają po hamburgera. Na czym polega więc fenomen burgera?
Jak powstały hamburgery?
Tradycja przyrządzania hamburgerów ma ponad 100 lat i narodziła się w 1904 roku w Texasie, gdzie garncarz Fletcher Davis postanowił dorabiać sobie prowadząc bar. Podawał on swoim gościom kotlet mielony na grzance z sałatą, musztardą i majonezem. Termin „hamburger” , który został wprowadzony przez niemieckich imigrantów, pochodzi od nazwy niemieckiego miasta Hamburg. Warto dodać, że z czasem burgerami zaczęto określać także inne rodzaje podobnych kanapek zawierających mięso np. chickenburger, fishburger, veggieburger.
Hamburgery w Polsce.
O ile z łatwością możemy kupić hamburgera w większości restauracji w Polsce, o tyle rzadko jest on prawdziwie smaczny i dobry. Zwykle zamiast wołowiny dostajemy słabej jakości mielonego z kurczaka lub wieprzowiny. Często też hamburgera podaje się w bułce typu pita, z tartą marchewką, białą lub czerwoną kapustą i kiszonymi ogórkami a wszystko obficie skąpane w ketchupie i majonezie. Z pewnością taki 'image' polskich hamburgerów jest daleki od amerykańskich założeń.
Smakoszom pozostają więc znane na świecie marki fast foodów, lub coraz bardziej popularne burgerownie. Te nowe na polskim rynku restauracje oferują szeroką gamę różnych burgerów, które są przyrządzane starannie według najwyższych standardów. Niestety, zazwyczaj za tak dobry smak trzeba wydać odpowiednio więcej pieniędzy. Jeśli jednak nie chcemy przepłacać i jednocześnie mamy ochotę na pyszny posiłek, hamburgery można zrobić samemu w domu!
Jak przyrządzić hamburgera?
Najważniejsze jest aby kupić mięso dobre. Wysokiej jakości wołowina, z której w Polsce przyrządza się tatara, jest doskonałym wyborem. Mięso kroimy na równe kawałki, a następnie formujemy z niego krążki (o rozmiarze średnicy bułki) oraz doprawiamy solą i pieprzem. Pół kilograma wołowiny pozwala uformować 8-10 burgerów, w zależności od ich grubości. Po zakończeniu formowania wsadzamy mięso na 30 min do lodówki lub zamrażarki, inaczej może się ono rozlecieć podczas smażenia. Nie ma nic lepszego niż hamburgery upieczone na grillu, a do tego stanowią one miłą odmianę od tradycyjnych polskich kiełbas czy karkówek. Jeśli jednak warunki na to nie pozwalają, smażymy hamburgera na patelni z niewielką ilością oleju. Kolor hamburgera zależy od naszych preferencji: „pink”, czyli krwisty i słabo wypieczony, „medium”, średnio wypieczony, oraz „black”, czyli mocno wypieczony, miejscami czarny.
Z czym podawać hamburgera?
Obowiązkowe jest podanie burgera w bułce, którą również możemy opiec na grillu bądź w tosterze. Tradycyjne amerykańskie burgery podawane są z liściem sałaty, plasterkiem pomidora i krążkiem cebuli. Całość wieńczy sos zwykle oparty na mieszance majonezu i musztardy. Oczywiście do naszej bułki z burgerem możemy włożyć wszystko co nam przyjdzie na myśl, ogranicza nas tylko wyobraźnia i własne poczucie smaku. Nieodłącznym dodatkiem do hamburgera w kuchni amerykańskiej są frytki lub sałatka Coleslaw.
Smacznego!