Słońce tkwi za chmurami, ostry wiatr wciska się w uszy, wdychamy chłodne, wilgotne powietrze: to charakterystyka okresu jesienno-zimowego w Polsce. Robi się nieprzyjemnie zwłaszcza wtedy, kiedy dopadnie nas w tej aurze choroba. To doskonałe warunki do rozwoju przeziębienia. Można je jednak zmienić, stosując dietę bogatą w witaminy i suplementując ich niedobory w organizmie. Sprawdź, czy na pewno dostarczasz sobie tego, co Ci jest potrzebne w tym czasie.
Witaminy są potrzebne prawidłowego funkcjonowania organizmu, tak jak białka, węglowodany, tłuszcze i składniki mineralne. Niestety człowiek w większości nie wytwarza sam witamin, musi je więc sobie dostarczać przez pożywienie lub suplementy diety. Ich brak przyczynia się do wielu chorób i zaburzeń. Poniżej prezentujemy fantastyczną trójkę — witaminy, bez których nie obędziesz się w porze jesienno-zimowej.
Popularna witamina C
Ta witamina kojarzy się nam z odpornością i słusznie, bowiem ma ją wzmacniać. Ponadto:
• działa antyoksydacyjnie,
• wzmacnia zęby, dziąsła i niszczy bakterie w jamie ustnej,
• dzięki niej lepiej wchłania się kolagen,
• chroni przed infekcjami,
• ułatwia gojenie się ran,
• wpływa stabilizująco na psychikę.
Źródła tej witaminy znajdziesz w zielonych warzywach (pietruszka, kiszonki, zielone warzywa liściaste), papryce, cytrusach (wbrew pozorom nie jest jej w nich najwięcej), kiwi, czarnej porzeczce, dzikiej róży, truskawkach, ziemniakach i w wieprzowej wątróbce.
Witamina D — do czego przyczynia się jej niedobór?
Witaminę D możemy dostarczyć sobie przez ekspozycję na słońce. Niestety jesienią i zimą, tego słońca brakuje i nie świeci ono tak mocno, jak latem. A jej niedobór może być bardzo groźny dla organizmu. Powoduje m.in.
• chroniczne zmęczenie,
• spadek odporności i podatność na infekcje,
• ból kości i pogarszanie się ich stanu,
• ból pleców,
• wzmożone wypadanie włosów,
• bóle mięśniowe,
• spadek masy mięśniowej,
• trudniejsza regeneracja po wysiłku fizycznym,
• depresja lub dystymia.
Dawki witaminy D możesz dostarczyć nie tylko przez słońce, ale też suplementację i odpowiednie posiłki (nie gwarantują wystarczającego wyposażenia organizmu w tę witaminę). Do najważniejszych produktów spożywczych, które są źródłem witaminy D jest: mleko, żółtka kurze, masło, margaryna, roślinne oleje, grzyby, tłuszcze zwierzęce (tran), drożdże, wątróbka, ryby.
B jak bardzo duża potrzeba
Jest jej 8 odmian! Dzieli się na:
1. Witaminę B1 (tiamina) - wspomaga układ nerwowy, koncentrację i samopoczucie. Ponadto odgrywa kluczową rolę w uwalnianiu energii z węglowodanów. Sprzyja metabolizmowi aminokwasów i tłuszczów. Wspomaga działanie układu krążenia i przewodu pokarmowego.
2. Witaminę B2 (ryboflawina) - wzmacnia odporność, wspomaga regenerację skóry. Wpływa na metabolizm pewnych związków.
3. Witaminę B3 (niacyna, witamina PP) - utrzymuje w dobrej kondycji nabłonek skóry oraz przewodu pokarmowego, wzmacnia układ nerwowy i reguluje jego pracę, obniża poziom cholesterolu, pomaga spalać tłuszcze.
4. Witaminę B5 ((kwas pantotenowy) - składnik koenzymu A, wzmacnia tkankę nerwową, polepsza kondycję skóry, koi stany zapalne, chroni przed wczesnym starzeniem i poprawia kolor i kondycję włosów.
5. Witaminę B6 (pirydoksyna) - uczestniczy w procesie wytwarzania krwi.
6. Witaminę B7 (biotyna) - poprawia stan włosów, kości, skóry. Uczestniczy w syntezie hormonów.
7. Witaminę B9 (kwas foliowy) - koenzym uczestniczący w tworzeniu krwi, niezbędny w produkcji endorfin. Poprawia odporność i kształtuje w prawidłowy sposób układ nerwowy płodu (dlatego kobiety w ciąży powinny suplementować tę witaminę).
8. Witaminę B12 - kształtuje szpik kostny, syntezuje węglowodany, lipidy i białka. Jej brak powoduje ostrą anemię!
Obecność witaminy B w organizmie jest jak widać nieodzowna. W jakich produktach znajdziesz jej źródła? Jedząc: pełne ziarna zbóż, wątróbkę, wieprzowinę, płatki owsiane, liściaste warzywa i fasolę.
Dowiedz się więcej o suplementach diety.