Pęknięte warzywa i owoce, choroby grzybowe roślin, uschnięte liście to wszystko jest wynikiem nieprofesjonalnego podlewania roślin wokresach, podczas których nie możemy liczyć na deszcz. Umiejętne nawadnianie, szczególnie latem, może zaoszczędzić nam czasu, pieniędzy i roślin. Poniżej prezentujemy kilka przykazań odpowiedniego podlewania naszych upraw.
Rzadziej, ale dokładniej
Staraj się podlewać ogród dwa lub trzy razy w tygodniu. Intensywniejsze nawadnianie okazuje się lepsze od częstszego podlewania kilkoma kroplami. Woda musi spłynąć głęboko w ziemię, żeby zapewnić lepsze zakorzenianie i aby korzenie uwolniły się od ciepłej gleby. Aby sprawdzić, czy nie używasz za dużo lub za mało wody, weź mały kubek, ustaw go na ziemi obok nawadnianych roślin i nie przestawaj podlewać, dopóki nie zostanie on wypełniony na dwa lub trzy centymetry.
Wcześnie rano lub późnym wieczorem
Najlepszym czasem na nawadnianie są godziny poranne, zanim temperatura zacznie rosnąć. Wczesny ranek to również pora słabszych wiatrów, które mogą zapobiec szybkiemu parowaniu. Także podczas podlewania zimnej gleby wieczorem wyparuje mniej wody niż podczas upalnego dnia. Poza tym rośliny mogą bardziej równomiernie pobrać składniki mineralne i przygotować się na następny ciepły poranek i popołudnie. Pamiętaj jednak o tym, żeby zraszane liście zdążyły wyschnąć. W ten sposób unikniesz rozwoju chorób grzybowych roślin.
Zraszacze – tak, węże nawadniające – tak
Zastanów się nad narzędziem pracy. Choć zraszacz może być używany bez problemu do nawadniania trawnika, błędem byłoby używać go do podlewania uprawianych warzyw, do czego bardziej przydają się węże nawadniające. Wybierz nawadniacz pasujący do organizacji twojego ogrodu. I taki, który oszczędzałby wodę (około 50% wody używanej podczas zraszania spływa bądź wyparowuje).