Szybkowar jest hermetycznie zamkniętym naczyniem do gotowania, w którym można osiągnąć znacznie krótszy czas gotowania żywności. Dzieje się tak, ponieważ gotowanie odbywa się w wysokim ciśnieniu i w temperaturze, która dzięki szczelności jest wyższa niż w zwykłym garnku.
W nowoczesnym szybkowarze do użytku domowego temperatura wynosi około 120 stopni. Czas gotowania jest zredukowany o mniej więcej połowę, a przy niektórych produktach nawet do 1/4. Szybkowar wyposażony jest w zawór, który reguluje ciśnienie pracy wewnątrz garnka, a tym samym maksymalną temperaturę cieczy.
Zalety
Do najczęściej wymienianych zalet szybkowaru należy niewątpliwie czas przyrządzania posiłków. W praktyce oznacza to również oszczędność energii, wszak nie zużywa się jej więcej, a posiłek przygotowany jest o wiele szybciej.
Gotowanie w szybkowarze jest również bardzo zdrowe, ponieważ pozwala osiągnąć wyższą temperaturę, która skutecznie zwalcza mikroorganizmy, Na dodatek skrócenie czasu obróbki cieplnej powoduje, że produkty nie tracą tylu witamin i minerałów, co przy zwykłym gotowaniu. Dotyczy to również naturalnych walorów smakowych produktów, które dzięki szybkowarowi udaje się utrzymać.
Wykorzystanie szybkowaru
Wprawdzie http://www.nakrywamy.pl/gotowanie/pozostale/szybkowaryszybkowar można wykorzystać do wszystkiego co zwykle gotuje się w garnkach, jednak w przypadku niektórych potraw czas przygotowania jest jeszcze krótszy, niż w przypadku innych. Oznacza to że właśnie w przypadku tych dań osiągnie się największą korzyść płynącą z używania szybkowaru.
Klarowny bulion może być gotowy w nie całą godzinę, gulasz lub potrawka w kilkanaście minut. Główka kalafiora może się ugotować w nie całe 5 minut. Tradycyjne polskie gołąbki w kapuście są gotowe w ciągu około 20 minut. Wszystko to sprawia, że można z szybkowaru korzystać na co dzień, nawet jeżeli nie ma się wiele czasu na przyrządzanie posiłków.