Dążenie do posiadania szczupłej i zgrabnej sylwetki stało się nieodłącznym elementem naszej kultury. Świadczyć może o tym ilość diet z jaką możemy spotkać się szukając tej odpowiedniej dla siebie. Zazwyczaj w wyborze kierujemy się opiniami innych sugerując się ilością zgubionych przez nich kilogramów, nie zdając sobie sprawy z tego ile po drodze możemy popełnić przy tym błędów. Warto więc zapoznać się z najważniejszymi faktami dotyczącymi diety, a także mitom, które im towarzyszą.
1. zbawienny wpływ wody - woda wspomaga procesy trawienne, nie zawiera kalorii, pozwala pozbyć się z organizmu toksyn, ale nie powinna być jedynym i głównym składnikiem w czasie odchudzania. Każdy z nas powinien wypijać dużą butelkę wody mineralnej dziennie.
2. wybór pieczywa – oczywiście zdrowsze i zawierające więcej składników odżywczych jest pieczywo ciemne. Natomiast różnica w kaloriach między białym, a ciemnym wcale nie jest taka duża. Z kolei osoby, które w swojej diecie uwzględniają wyłącznie chrupkie pieczywo również nie wychodzą na tym najlepiej. By poczuć tą samą wartość odżywczą muszą zjeść 3-4 kromki, z kolei pieczywa ciemnego 2. Zaleca się zatem urozmaicać spożywanie pieczywa.
3. ilość posiłków – mniej nie znaczy lepiej. Spotyka się wiele osób, które chcąc zgubić zbędne kilogramy ograniczają się do spożywania jednego posiłku dziennie. Ten sposób pwoowduje szybsze odkładanie się tłuszczy, niżeli spożywanie 5 posiłków dziennie, o umiarkowanej ilości i o stałych porach. Najważniejszym posiłkiem dnia powinno być śniadanie.
4. zielona herbata – powinna być uwzględniana w diecie gdyż skutecznie przyspiesza spalanie kalorii. By odczuć to skutecznie zaleca się wypicie około 5 filiżanek parzonej, liściastej herbaty dziennie. Zielona herbata zawiera cenne dla naszego organizmu antyoksydanty, które są skuteczne w walce z wolnymi rodnikami.
5. tłuszcz – nie prawdą jest, że jeśli dieta ma być skuteczna to powinna ograniczać tłuszcz. Obok złego tłuszczu istnieje dobry tłuszcz zawarty w rybach i orzechach. Zarówno jeden i drugi składnik powinien być uwzględniany w jadłospisie diety.
6. owoce – są niezbędnym elementem każdej z diet, ale uwaga! Nie można zapominać tym, że oprócz cennego źródła witamin są także źródłem kalorii. W dietach owoce powinny być stosowane jako przekąski między głównymi posiłkami, najlepiej sprawdzają się jabłka, maliny, truskawki i jagody. Natomiast jeśli chcemy zjeść mniejszą porcję zaleca się zjedzenie na 20 minut przed posiłkiem grejpfruta.
7. ziemniaki – podczas diet są omijane szerokim ruchem natomiast okazuje się, że niepotrzebnie. Zawierają dużo bogatych składników odżywczych, a 100 gram gotowanych ziemniaków to tylko 60 kcal. Zagrożeniem dla naszej figury są wtedy gdy występują w smażonej postaci lub z dodatkami sosów.
8. produkty light – wbrew pozorom nie maja takiej cudotwórczej mocy, jaką przypisują im producenci. By produkt light zawierał nadal swoja prawidłową wartość odżywczą odejmie się mu jednych składników kosztem drugich, np. jogurt – pozbawiony zostanie cukru, ale na korzyść tłuszczu, a zatem nadal będzie tuczący. Niemniej sporadyczne spożywanie tych produktów nikomu jeszcze krzywdy nie wyrządziło.