Kiedy przychodzi ochota na słodki dodatek do popołudniowej kawy, najlepiej sięgnąć po coś czekoladowego nie od dziś wiadomo, że ma ona w sobie moc zmniejszania stresu i poprawiania nastroju. Smakowi rozpływającego się w ustach musu czekoladowego nie sposób się oprzeć.
Składniki:
• 3 żółtka
• 1 jajko
• 3 łyżki stołowe cukru
• 2 łyżeczki cynamonu
• 200 gramów gorzkiej czekolady
• 200 gramów bitej śmietany (30-36%)
Połącz ze sobą żółtka, cukier i cynamon. Ubij na jednolitą masę. Całość ogrzej w kąpieli wodnej do temperatury około 80 stopni, po czym ostudź i dodaj rozpuszczoną czekoladę. Nie musi być gorzka – równie dobrze pasuje także biała (wtedy musimy jednak zmniejszyć ilość cukru). Wymieszaj całość. Tak przygotowanym musem napełnij pucharki deserowe, po czym pozostaw je na przynajmniej dwie godziny w lodówce. http://wkuchnizwedlem.wedel.pl/konkurs/przepis/Czekoladowy-mus-na-dwie-nuty-z-cynamonemMus czekoladowy udekoruj wedle uznania: np. konfiturą, wiórkami czekoladowymi, owocami lub bitą śmietaną. Gotowe!
Czekoladowe gofry
Składniki
• 200 gramów mąki
• 450 mililitrów maślanki
• 30 gramów cukru
• 3 duże jajka
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 40 gramów ciemnego kakao
• 0,5 łyżeczki soli
• 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
• 0,5 łyżeczki oleju roślinnego
Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sól i sodę wymieszać. Żółtka oddzielić od białek i ubić je na sztywną pianę. Połączyć je z maślanką i masłem, wlać do suchych składników. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji, po czym odstawić na kilka minut. Piec w rozgrzanej gofrownicy do chrupkości. Podawać ciepłe posypane cukrem pudrem – możemy także użyć musu czekoladowego.
Smacznego!