Jest zaliczana do superfoods, czyli do żywności, która w swoim składzie zawiera wyjątkowo cenne dla organizmu człowieka składniki. Super żywnością mogą jedynie produkty naturalne i nieprzetworzone. Jeśli zależy ci na zdrowiu oraz z jesteś z tych osób, które wolą zapobiegać niż leczyć, to wprowadzenie spiruliny do codziennej diety powinno być twoim priorytetem.
Czym jest spirulina?
Spirulina jest zieloną algą o mikroskopijnej wielkości, w kształcie spirali. Nie ma na świecie żadnego pokarmu, który byłby bogatszy w substancje odżywcze niż ona. Określana jest czasem mlekiem Matki Ziemi, dlatego, że posiada wysokie stężenie bardzo rzadkiego kwasu gamma-linolenowego (GLA). Alga ta jest to najlepszą formą białka dla człowieka. Właśnie z tego powodu, nazywana jest zielonym mięsem. Przez tysiące lat była jedzona i chroniła ludzi. Ostatnimi laty, została ponownie odkryta.
Jakie są właściwości odżywcze spiruliny?
Przede wszystkim, spirulina jest bogata w pełnowartościowe białko, w tym wszystkie aminokwasy egzogenne, omega- 3, omega – 6, witaminę B1,witaminę B2, żelazo, cynk, beta -karoten i wiele wiele innych składników odżywczych. Posiada także wysokie stężenie cennego dla nas chlorofilu.
Jakie korzyści będę mieć z przyjmowania spiruliny?
Spirulina jest bardzo mocnym antyoksydantem, z racji tego dobrze wpływa na ludzi w każdym wieku i opóźnia proces starzenia się komórek w organizmie człowieka. Zlecana jest dla dzieci w wieku szkolnym, gdyż znacząco wpływa na szybkość zapamiętywania informacji. Osoby starsze, dzięki przyjmowaniu spiruliny, mogą poprawić wchłanialność witamin i minerałów z pokarmu.
Co więcej, ta cudowna alga, znacząco wzmacnia nasz układ immunologiczny, regeneruje komórki centralnego układu nerwowego, obniża poziom złego cholesterolu oraz normalizuje poziom cukru we krwi. Sprawdzi się również w kwestii odchudzania, gdyż ogranicza apetyt, a także wspomaga procesy trawienia i wydalania, dzięki stabilizowaniu naturalnej flory przewodu pokarmowego.
Ale to nie wszystko, zgodnie z wynikami badań z 2004 roku przedstawionych w Biochemical Pharmacology, spirulina zawiera białko, które może w istotnym stopniu zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek białaczkowych, powodując obumieranie tychże komórek.