Branża cukiernicza jest jedną z najistotniejszych gałęzi przemysłu spożywczego w Polsce. Słodycze, jako niemal stały element wyżywienia, zdobyły serca wielu Polaków. Te czekoladowe, postrzegane jako środek na poprawę humoru, kupowane i spożywane są najczęściej, pomimo stosunkowo wysokiej ceny.
Tradycja odgrywa ważną rolę
Mimo otwarcia na szeroko pojmowane nowinki, Polacy zdecydowanie należą
do tradycjonalistów. Uwielbiają próbować nowych rzeczy, jednak najczęściej sięgają
po produkty, które znają i lubią. Widać to doskonale na przykładzie słodyczy charakteryzujących się egzotycznymi i nietypowymi połączeniami smakowymi – najlepiej sprawdzają się w edycjach limitowanych i rzadko kiedy wchodzą w skład stałej oferty.
Gdzie kupujemy słodycze?
Badania wykazują, że słodycze coraz częściej kupujemy w dyskontach. Umacniają one tym samym swoja pozycję i stają się coraz poważniejszą konkurencją dla hiper-
i supermarketów, szczególnie w przypadku klientów zwracających uwagę na kwestię ceny.
Najpopularniejsze są wyroby czekoladowe
Wyroby czekoladowe (w tym tabliczki czekoladowe, batony, wafle, praliny, cukierki czekoladowe, słodycze pakowane w pudełkach, słodycze sezonowe, słodycze z zabawkami, kruche ciastka
i inne) są w Polsce najpopularniejszą i najchętniej kupowaną kategorią słodyczy. W jej obrębie zdecydowanie przodują tabliczki czekolady. Konsumenci najczęściej wybierają te mleczne
i nadziewane, natomiast Ci zainteresowani zdrowym trybem życia i zdrowym odżywianiem stawiają na czekoladę gorzką.
Co przygotowujemy w domach?
Najpopularniejszymi słodyczami i deserami domowej roboty są wciąż ciasta, coraz śmielej jednak sięgamy po inne rodzaje deserów. Samodzielny wyrób czekolady, http://wkuchnizwedlem.wedel.pl/konkurs/przepis/karmelowa-trufla-w-kakaoprzepis na trufle czy muffinki – to hasła, które często pojawiają się w kontekście kulinarnych poszukiwań Polaków. Niestety, na przeszkodzie wciąż stoi nasze zapracowanie – żyjąc w ciągłym biegu nie mamy czasu na zbyt długie przesiadywanie w kuchni.
Zachodni sąsiedzi jedzą więcej czekolady
Wydaje się, że spożywamy stosunkowo dużo czekolady i śmiało możemy konkurować
z naszymi zachodnimi sąsiadami. Co ciekawe, według danych Caobisco Statistical, w 2011 roku średnie roczne spożycie czekolady przypadające na osobę w Polsce wyniosło nieco ponad 3 kilogramy (średnia w UE wynosiła 5,04kg).