Alkohole klasy premium powstają z najwyższej jakości składników. Należą do produktów luksusowych, co przekłada się na ich ceną. Do grupy tej zaliczamy przede wszystkim szampana i koniak, ale również niektóre rodzaje wódek i win, rum oraz gin. Wśród trunków dla koneserów szczególne miejsce zajmuje whisky.
Lody o smaku sardynek, czekoladowy makaron czy stekowa galaretka - jeszcze niedawno takie potrawy ocierały się o wymysły rodem z powieści SF. Dziś możemy próbować ich w restauracjach.
Czekolada jest w zasadzie nieodłącznym elementem deserów. Może być składnikiem polewy, musu lub kremu bądź samej bazy, czyli ciasta. Należy jednak pamiętać, że obok tej mlecznej istnieje jeszcze kilka innych rodzajów czekolad. Wiele deserów w swoich składnikach uwzględnia czekoladę deserową, a nawet tę gorzką. Dzięki temu ich smak zyskuje na wyrazistości i tym samym, postrzegane są jako bardziej wykwintne.