Już prawie od 20 lat całe stany zjednoczone ogarnęła moda na tak zwany jucing. Jucing to styl życia, polega codziennym przygotowywaniu soków według ściśle ustalonych przepisów. Specjaliści medycyny naturalnej twierdzą, że mogą pomóc w złagodzeniu a nawet całkowitym wyleczeniu wielu dolegliwości.
Brzmi to pewni dość niewiarygodnie, czy zwyczajny sok może faktycznie wpłynąć w zauważalny sposób na moje zdrowie? Według badań amerykańskich naukowców prowadzonych na przestrzeni ostatnich 15 lat może i wpływa. Specjaliści twierdzą, że odpowiednio przygotowane soki mogą pomóc w walce z takimi dolegliwościami jak: migrena, bezsenność, zapobieganie powstawaniu wyprysków, „eliksir młodości”, przygotowanie żołądku do obfitego posiłku, remineralizacja itd.
Jak to się dzieje? Najważniejszym krokiem jest właściwie przygotowanie. Sok musi być wyciśnięty przy pomocy specjalnej maszyny (wyciskarki). Technologia zastosowana w wyciskarce wyciąga z owoców i warzyw to co najlepsze, witaminy, pożyteczne pierwiastki itd. Dzięki technologii zastosowanej w maszynie sok staję się bombą witaminową, która doskonale odżywia organizm, dostarcza mu niezbędnych witamin i minerałów. Zawartość witamin w soku widać po ilości odpadów jakie zostają po jego przygotowaniu, człowiek nie da rady zjeść na śniadanie np. kilograma marchewki, ale dwie szklanki soku przygotowane z tej ilości warzyw już tak. W ten właśnie sposób dostarczamy organizmowi dużą porcję witamin, taki efekt trudno jest uzyskać stosując nawet najbardziej rygorystyczną dietę. Od razu rodzi się myśl na ból głowy zamiast kolejnej tabletki wypijam szklankę soku, dla mnie bomba!
Na rynku polskim pojawiło się już kilka pozycji wprowadzających w temat terapii sokami, opisują cały proces leczenia oraz zawierają receptury soków na konkretne dolegliwości. Oprócz książki by zacząć jucing będzie ci jeszcze potrzebna wyciskarka w tym miejscu pojawiają się schody koszt takiego urządzenia to od około 1400zł do nawet 5000zł. Warto zaopatrzyć się w model, który łatwo i szybko się czyści w przeciwnym razie możesz szybko się zniechęcić do wyciskania. Wielu ludzi posiada w swoich gospodarstwach popularne sokowirówki niestety nie jest to takie samo urządzenie. Różnica jest widoczna przede wszystkim w wyglądzie soku, napój przygotowany w wyciskarce jest mniej klarowny świadczy to o wysokiej zawartości błonnika. Sokowirówka marnuje część soku o czym świadczą mokre odpadki powstałe przy produkcji, inaczej jest w przypadku wyciskarki tutaj odpadki są niemal suche czyli nic się nie marnuje.
Jakie owoce i warzywa należy wybierać, dietetycy sugerują by zaczynać od tego co się najbardziej lubi. Nierozsądnie jest z dnia na dzień porzucić dawną dietę i zafundować organizmowi szok witaminowy, doskonale sprawdzi się metoda małych kroków. Zacznij od szklanki soku do śniadania i obserwuj własny organizm jak nic się nie dzieje możesz sukcesywnie wdrażać kolejne etapy diety. Wybór warzyw powinien być przemyślany, nie wszystkie warzywa można ze sobą łączyć, w internecie można znaleźć wiele wskazówek dotyczących diety sokowej warto się z nimi zapoznać. Zaskakujące jest, to jak wiele kombinacji smaków można uzyskać mieszając ze sobą różne warzywa i owoce. W miarę upływu czasu przyjedzie ci chęć na eksperymentowanie i samodzielne układanie receptur na soki.
Wiesz już wystarczająco dużo by móc podjąć wyzwanie. Jak widać jucing to nic skomplikowanego wymaga jedynie odrobiny czasu, a efekty mówią same za siebie. Jeśli twoje zdrowie nie jest ci obojętne lub już pojawiły się pewne dolegliwości warto zastanowić się nad taką opcją i wprowadzić konkretne zmiany w swoim stylu życia.