Każdy z nas wie, że witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a ich brak może prowadzić do różnego rodzaju zaburzeń. Jednak wiele osób nie zdaje sobie sprawy, jak konkretnie dana witamina działa na nasz organizm oraz co może świadczyć o jej niedoborze.
Dziś przedstawiamy krótkie zestawienie najważniejszych informacji na temat poszczególnych witamin.
Witamina A
Wpływa na obniżenie złego cholesterolu, zapobiega miażdżycy oraz chorobom serca. Doskonale wpływa na wzrok oraz zapobiega powstawaniu w naszym organizmie wolnych rodników.Ponadto wpływa na wzrost kości i ogólny rozwój organizmu.
Źródła: ryby morskie, żółtka jaj, oleje roślinne, morele, wątróbka, masło.
Witamina B1
Czyli tiamina, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Ponadto pozytywnie wpływa na pracę serca oraz chroni przed chorobą wieńcową.Odpowiada również za produkcję czerwonych krwinek.
Źródła: drożdże, niełuskane ziarna pszenicy, groch, fasola, orzechy, pieczywo pełnoziarniste.
Witamina B2
Wpływa na wzrok, jest pomocna w walce ze stresem, migreną, wskazana również w przypadku problemów ze słabą kondycją włosów i paznokci. Wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie błon śluzowych.
Źródła: drożdże, wątróbka, mleko, płatki owsiane, szpinak, makrela.
Witamina B3
Pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu, reguluje przepływ krwi w naczyniach krwionośnych. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, reguluje poziom cukru we krwi.
Źródła: wątróbka, wołowina, wieprzowina, kapusta, pomarańcze, makrela, groszek, ziemniaki.
Witamina B5
Pomocna przy leczeniu kataru siennego oraz bólów migrenowych. Pozytywnie wpływa na układ nerwowy, chroni przed infekcjami oraz dba o prawidłową budowę oraz funkcjonowanie skóry oraz włosów.
Źródła: drożdże, wątróbka, jaja, płatki owsiane, mleko, szpinak, marchew, kapusta, ziemniaki.
Witamina B6
Wpływa pozytywnie na nasze samopoczucie, łagodzi objawy depresji, jest pomocna przy bezsenności.
Źródła: drożdże, wołowina, wieprzowina, ziemniaki, kapusta, marchewka, ryby, mleko.
Witamina B9
To popularny kwas foliowy, tak potrzebny zarówno przed, jak i w czasie ciąży, gdyż odpowiada za prawidłowy rozwój płodu. Jest odpowiedzialna za tworzenia kwasów nukleinowych DNA oraz RNA oraz reguluje różne procesy metaboliczne.
Źródła: wątróbka, szpinak, dynia, kapusta, kasza jęczmienna, groszek.
Witamina C
Wzmacnia odporność, chroni przed wolnymi rodnikami, przyspiesza gojenie ran, pomocna przy różnego rodzaju infekcjach. witamina C wpływa również na produkcje kolagenu oraz niektórych białek.
Źródła: dzika różna, czarna porzeczka, agrest, cytryna, grejpfrut, maliny, szczypiorek, por, kalafior, bób, pomidor.
Witamina E
Opóźnia procesy starzenia, pozytywnie wpływa na serce, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, chroni przed zawałem oraz miażdżycą. Jest silnym przeciwutleniaczem.
Źródła: kiełki zbóż, oleje roślinne, żółtka jaj, kasze,kapusta, płatki owsiane, brukselka, fasola biała.
Witamina H
Czyli biotyna, wskazana przy chorobach skórnych, alergicznych wypryskach. Wzmacnia włosy i paznokcie, poprawia wygląd włosów. Witamina H wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy.
Źródła: kurczak, ziarna pszenicy, jaja, mleko, wołowina, banany, kalafior, buraki, drożdże, kapusta.
Witamina K
Zapewnia odpowiednią krzepliwość krwi, wpływa korzystnie an strukturę kości, zmniejsza krwawienia miesiączkowe. Jest również pomocna przy utrzymaniu prawidłowej struktury kości.
Źródła: szpinak, kapusta, marchew, pomidory, ziemniaki, kalarepa, żółtka jaj.
Witamina F
Warto również wspomnieć o witaminie F, która w rzeczywistości jest po prostu odpowiednią mieszanina niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ma ona ogromne znaczenie na nasze zdrowie, a okazuje się, iż w diecie przeciętnego Europejczyka kwasy te występują w zaburzonych proporcjach. Więcej na ten temat można przeczytać w artykule: Co to jest http://longevitas.pl/co-to-jest-witamina-f/witamina F