Favore.plBaza wiedzyRozrywka, imprezy i sztukaGastronomiczneCukiernicze

Artykuł: Z piwniczki babuni pomysły na zastosowanie przetworów

KATEGORIE
PROMOWANE USŁUGI
NAJNOWSZE ZLECENIA



Dodaj zlecenie

Z piwniczki babuni pomysły na zastosowanie przetworów

Z piwniczki babuni  pomysły na zastosowanie przetworów
Autor: DarthLemon   |   23 sty 2015, 15:06   |   Dział: Artykuły
Kategoria: Cukiernicze

Dawno, dawno temu, gdy na półkach sklepowych nie znajdowało się jeszcze wszystko, czego tylko brzuszek zapragnie, nasze zaradne prababcie odkryły proceder, który zrewolucjonizował światową kuchnię robienie przetworów. Nie jest pewne kiedy to się stało, ani której z babć przypisać tę zasługę, jednak najpewniej była to po prostu Ewa, żona Adama.

Mimo że powidła można dziś z łatwością znaleźć w sklepie, te robione własnoręcznie w domu, wciąż nie wyszły z mody. Na czym polega ich fenomen? Ich przyrządzenie jest nieco czasochłonne, ale zapach smażonych jabłek czy śliwek, panoszący się po domu późną jesienią, wynagradza trudy. Korzystanie z domowych przetworów daje Ci ponadto komfortową wiedzę na temat tego, co dokładnie znajduje się w słoiczku. Albo czego niezdrowego na pewno w nim nie ma.

Jak wykorzystać owocowe dobro, wykonywane z pietyzmem przez nasze babcie? Poniżej prezentujemy sprawdzone przepisy na wypieki z powidłami.

http://wkuchnizwedlem.wedel.pl/konkurs/przepis/Ucierana-babka-z-czekolad%C4%85-i-powid%C5%82amiCiasto z powidłami (z polewą czekoladową)

Do przygotowania tego prostego i szybkiego wypieku potrzebne będą:

- 3 jajka,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 4 czubate łyżeczki kakao,
- 0,75 szklanki cukru,
- 1,5 szklanki maślanki (kefir także będzie odpowiedni),
- 7,5 łyżeczek powideł śliwkowych,
- 0,75 szklanki oleju,
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej,
- tabliczka czekolady mlecznej,
- 500 g masła,
- 2 łyżki śmietany 30 %.

Sodę oczyszczoną rozpuść w maślance. Do miski wbij jajka, następnie ubij je z cukrem. Dodaj resztę składników i dokładnie je wymieszaj, by uzyskać konsystencję wolną od grudek (najlepszy wynik osiągniesz korzystając z pomocy miksera). Tak przygotowaną mieszkankę wylej na prostokątną, standardową blachę. Piecz przez ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Gdy ciasto już nieco ostygnie spowijamy je polewa czekoladową. Jak ją przyrządzić? Masło i rozkruszoną uprzednio czekoladę poddajemy kąpieli wodnej – składniki wkładamy do niewielkiego garnka, który z kolei zanurzamy w większym garnku z delikatnie wrzącą wodą. Do tak przygotowanej masy dodajemy 2 łyżki śmietany 30 %, mieszamy. Po chwili polewamy ciasto pyszną płynną czekoladą.

Naleśniki z powidłami i cynamonem

Domowe powidła z babcinej piwniczki będą również idealnym nadzieniem do naleśników. Jak je przygotować?

Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka mleka,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka oleju,
- 1 łyżeczka wody mineralnej,
- 1 łyżeczka cukru,
- szczypta soli,
- 5 łyżek powideł śliwkowych,
- płaska łyżeczka mielonego cynamonu.

Do miski wbij jajka, następnie wlej mleko i wymieszaj całość za pomocą trzepaczki (opcjonalnie możesz użyć miksera, jednak najlepiej na niskich obrotach). Dodaj cukier, sól, łyżkę oleju i wody mineralnej, wsyp mąkę (pamiętaj, aby uprzednio ją przesiać), po czym znów wymieszaj ze sobą składniki. Miskę z masą przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut. W tym czasie możesz przygotować nadzienie, mieszając powidła śliwkowe z cynamonem.

Po upływie określonego czasu rozgrzej na patelni łyżkę oleju, następnie wlej na nią niewielka ilość ciasta. Rozprowadź je dokładnie po całej powierzchni patelni. Smaż cienkie naleśniki, po czym smaruj je powidłami z cynamonem. Opcjonalnie całość możesz posypać cukrem pudrem, ale ostrzegamy – naleśniki będą wtedy bardzo słodkie.

Smacznego!

KOMENTARZE
  • brak komentarzy