Jak dobrać dobrą tapicerkę. Przy zakupie mebli salonowych często kierujemy się tylko fasonem kanapy i barwą obicia. Jednak nie zapominajmy, że powinniśmy zwrócić także uwagę na materiał obiciowy, z którego została wykonana tapicerka i jej gatunek, by obicie było w stanie służyć nam długo. Dobrze wiedzieć, że w przypadku tapicerki, najbardziej znaczącym czynnikiem jest odporność mechaniczna, którą mierzy się w skali Martinadale’a. Kupując właściwą tapicerkę, przede wszystkim do pomieszczeń, gdzie będzie narażona na bezpośredni kontakt zjedzeniem, powinniśmy wybrać tapicerkę umożliwiającą czyszczenie, tj. z grupy naturalnych skór, skaju czy eko skóry. Dostępne są także profesjonalne tapicerki, w dotyku imitujące zamsz, które zawierają specyficzną membranę, zapobiegającą przeciekaniu cieczy wgłąb tkaniny lub różne dodatki chemiczne, które gwarantują uzupełniającą ochronę przed rozwojem bakterii. Ten sposób przede wszystkim jest polecany służbie zdrowia. Dodatkowym czynnikiem nierzadko stosowanym przy tapicerkach jest ich trudno palność, która jest określona przez dwa elementy. Po pierwsze to „test tlącego papierosa”, który określa czy przy kontakcie z odpowiednio dużą temperaturą, tapicerka spłonie cała czy tylko zwęgli się w części. Następnym parametrem jest „trudno zapalność tapicerki”, czyli styczność z otwartym płomieniem. Obserwuje się, czy tapicerka zachowa się w całości. Najczęściej wytwórcy znakują materiały obiciowe tym pierwszym oznaczeniem, a drugi, ważniejszy, jest lekceważony lub nie ma żadnej informacji o tym. Trzeba wówczas przyjąć, że tapicerka jest produktem łatwo zapalnym.