Dziś coraz większą popularnością wcale nie cieszą się drogie restauracje, ale Można zaryzykować twierdzenie, że przeżywają one drugą młodość. Bary mleczne popularne były jeszcze w czasach PRL. Ziemniaki i schabowy, ręcznie robione pierogi, surówka, placki po węgiersku czy rosół, to wszystko właśnie tam. Dużą zaletą barów mlecznych, a może właśnie ich główną zaletą jest cena. Niewątpliwie jest to najtańsze miejsce do zjedzenia prawdziwego polskiego obiadu. W związku z powyższym największą popularnością cieszą się wśród studentów. Ci, którzy wyjechali dopiero z domu tęsknią za smakiem tradycyjnych polskich potraw. Dlatego wybierają się do barów mlecznych. Studenci nie mają nigdy za dużo pieniędzy, dlatego jest to dla nich idealne miejsce. Prawdą jest, że atmosfera nie jest tam romantyczna. W końcu często trzeba dzielić stolik z obcą osobą, niekoniecznie zamożną, gdyż do takich miejsc przychodzą również osoby, które ledwo na ten obiad uzbierały. Cenowo w większych miastach równie dobrze prezentują się popularne fast foody. Dobry Fast-food można znaleźć w każdym większym mieście. Oczywiście każdy student ma swój ulubiony, zwłaszcza na pierwszym roku studiów, gdy jeszcze się nie przejadł. Warto dodać, że lokal z fast foodami wśród większości osób bywa nieodłącznym elementem wieczornego wyjścia. Wracając późno w nocy z klubu, zazwyczaj czujemy ochotę na przekąszenie czegoś tłustego. Wówczas zwykle lądujemy w barach z fast foodem, jedząc hamburgery, knysze, gyrosa, czy coraz bardziej popularną tortillę. Zdecydowanie nie wychodzi nam to na zdrowie, na szczęście po jakimś czasie niezdrowe jedzenie zazwyczaj się nudzi.