Chłodnie na morzu - Przemysł chłodniczy odnalazł sposób dla wszystkich problemów wiążących się z przechowywaniem, przewożeniem i wykorzystywaniem produktów spożywczych. Dzisiaj praktycznie wszędzie można zamontować urządzenia chłodnicze.Tam, gdzie tylko jest dostęp do sieci energetycznej i mogą chodzić urządzenia chłodnicze można obecnie zainstalować lodówkę. Nawet przemysł morski nie tworzy tutaj problemu. Transport żywności statkami również wymaga zainstalowania specjalistycznej chłodni. Promy pasażerskie transportują żywność, którą serwuje się podróżującym pasażerom. Statki rybackie z kolei wymagają chłodni do tego, żeby ryby nie zepsuły się w czasie wracania z połowów do domu. Obecność chłodni na statkach w obecnych czasach jest niezbędna. Statki, na których zainstalowane są mroźnie, wykorzystują agregaty, nie tylko te niezbędne do chodzenia chłodni, ale także te, które wytwarzają energie elektryczną. Do chodzenia chłodni na statku potrzebne są więc nie tylko agregaty chłodnicze ale również agregaty prądotwórcze. Dzięki stworzeniu techniki montażu lodówek na statkach uzyskano możliwość t transportu produktów spożywczych drogą morską. Warto pamiętać, iż sto lat temu było to nie możliwe, dlatego transport morski w wypadku żywności miał zastosowanie tylko w przypadku produktów mogących przebywać w wysokich temp.. W zimie, kiedy na powietrzu było zimno, morski transport był możliwy lecz niezwykle uciążliwy.