Wybór noży w obecnych czasach jest bardzo duży. Dostosowane są one do materiału, jaki mają przecinać oraz jego twardości. Mamy do wyboru noże uniwersalne oraz noże profilowane, które mają konkretne zastosowanie. Jeśli decydujemy się na zakup noża, musimy zadbać o odpowiednie akcesoria do ostrzenia.
Do ostrzenia noża używa się osełki, czyli pilnika ściernego. Służy on do obróbki wykańczającej i ścierania. Wykonany jest z różnych materiałów oraz ma kształt dostosowany do szlifowanej powierzchni. Dobrze naostrzony nóż to efekt wprawy w ostrzeniu, jaką nabiera się z czasem. Jeśli nasz nóż ma być dobrze naostrzony, musimy wybrać akcesoria, które mają konkretną gradację (ostrość).
Podczas ostrzenia, prowadzimy nów do przodu. W innym wypadku takie działanie może spowodować skaleczenie. Ważne jest też, aby ostrzyć obie krawędzie noża. Dzięki temu nóż będzie naostrzony równomiernie, co zapewni nam dobre cięcie. W trakcie ostrzenia, powinniśmy zachować stały kąt od progu po czubek. Optymalny kąt to 20 stopni. Jeśli nie umiemy jeszcze sprawnie ostrzyć noża, powinniśmy zaopatrzyć się w zestaw ostrzący. W skład takiego zestawu wchodzi osełka, która wymusza stały kąt nachylenia.
Metod na sprawdzenie czy nóż jest dobrze naostrzony jest wiele. Jedni przejeżdżają nożem po paznokciu, inni próbują golić włosy na rękach. Najlepszym sposobem jest jednak naciskanie nożem na kartkę, która jest prostopadle nachylona. Jeśli nóż przechodzi przez kartkę bez problemu, oznacza to, że jest dobrze naostrzony.