-
Kupiłem do pompowania mini sprężarkę na wtyk 12V - zapalniczka samochodowa.
Kupiłem też adapter przejściówkę na sieć 230V.
Podłączyłem i nic.
Wiem, że kompresorek z gniazda zapalniczki startuje i dobrze chodzi. W czym zatem problem?
-
-
Jak kompresor chodzi z zapalniczki to pewnie coś nie tak z adapterem. pewnie chińska tandeta za 2 zł.
jakie parametry ma ta sprężarka? Chodzi mi o natężenie (w ampetach).
-
Kompresor pewnie też chiński i rozleci się po 2 razach użytkowania. Sprzedają takie cuchnące plastykowe obudowy. Pewnie jakieś toksyczne i zagrażające zdrowiu. że to w ogóle można sprzedawać.
Ile taki kompresor kosztował 20-30 zł???
-
A ten adapter to jakie ma parametry, bo może się okazać, że to taki o małym natężeniu gdzie można podłączyć jakąś latarkę czy GPS, ale nie coś potrzebującego więcej prądu.
-
Kompresor to Pansam A030400, nie ma żadnych informacji o natężeniu. jest tylko 12V i koniec.
Adapter to 650mA.
Wszystko oczywiście made in China, ale to akurat mnie nie interesuje.
-
-
No i tu jest problem. Skoro sprężąreczka działa to adapter jest do niczego.
650mA, to co najwyżej komórkę naładujesz.
Mini kompresorki muszą mieć min. 10A, a i to warto dopasować w jakimś sklepie elektrycznym.
-
Fakt 650mA to tyle co nic, przy tak niskim natężeniu kompresor nawet nie drgnie. Ale za duże natężenie też nie może być bo korki w domu wystrzela. Najlepiej adapter w przedziale 5-10 Amperów, wtedy powinno być ok.
-
Taki kompresorek potrzebuje min 10A.
Może to dziwnie zabrzmi, ale to musi być już zasilacz.
Najlepiej kupić taki od konsoli Xbox360 i wtyczkę konsolową uciąć i na jej miejsce zamontować gniazdo zapalniczki samochodowej.
Taki zasilacz ma 14,2A i nada się doskonale. Wiem, że bo kiedyś widziałem taką konstrukcję.
-
To trochę drogie rozwiązanie, bo kompresorek to koszt ze 30-40 zł a taki zasilacz 60-100 zł.
Al;e faktycznie parę amperów to musi być więc takie adaptery 12V/230V nadają się do zasilania telefonów czy GPS ale nie do takich elektrycznych silników sprężarki.