Do małych sklepów zalecam lady i regały średnich gabarytów. Są one stosunkowo pojemne i posiadają komory chłodnicze pod półkami ekspozycyjnymi. Takie wynalazki nadają się do tych placówek, gdzie towar często jest uzupełniany – nie ważne czy jest to nabiał czy mięso. Z kolei tzw. regały chłodnicze odradzam tam, gdzie nie ma dużej rotacji produktów. W meblach tego typu inny jest, bowiem obieg powietrza, bardziej agresywny dla produktów, a to powoduje ich wysychanie.
Rzeczą jasną jest, że nie można w jednej ladzie trzymać wędlin i serów. W takim przypadku należy kupić osobne lady. Ważna jest też temperatura przechowywania: dla mięs i wędlin zakres temperatur wynosi od -1 do 5 st. C, dla wyrobów ciastkarskich od 3 do 8 st., a dla nabiału od 1 do 10 st.C.
Nie zalecam kupowania lad po renowacji, bo przy takich remontach często są stosowane materiały, które nie mają atestów do bezpośredniego bądź pośredniego kontaktu z żywnością. Sanepid się przyczepi i kłopoty gotowe.
Wybór lad jest ogromy, a wybór konkretnego modelu zależy tak naprawdę od zasobności portfela.
Na Favore są ciekawe oferty lad chłodniczych w nawet atrakcyjnych cenach np.
http://www.favore.pl/34513_lada-chlodnicza-lady-chlodnicze-urzadzenia-nowe-nowy-dwor-mazowiecki-mazowieckie.html
Cytuj