Favore.plForumKomputery, Internet, telefony

Dlaczego gry konsolowe są drożne od PC?

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Dlaczego gry konsolowe są drożne od PC?

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • Barnaba56 31 paź 2010, 13:26
    Ostatnio myślę o zakupie jakiejś konsoli do gier wideo, aby odprężyć się po pracy. Zauważyłem jednak, że ta sama gra na komputer stacjonarny kosztuje prawie razy mniej niż na konsolę. Dla mnie jest to niepojęte dlaczego gra konsolowa jest droższa od tej na PC? Przecież koszty wytworzenia są takie same.
  • Holo_gram 31 paź 2010, 15:50
    Odpowiedź jest banalna. Wszystko zależy od stopnia piractwa komputerowego.
    Grę na PC łatwiej jest skopiować i znaleźć obejscie zabezpieczenia, dlatego gry muszą być tańsze, aby nie odstraczyć klientów. Zkolei gry na konsole trudniej jest skopiować więc jak chcesz pograć to musisz wydać więcej.
    Nie wiem jak to jest z kosztami produkcji na poszczególne platformy, ale są one raczej podobne.
  • Studencik 31 paź 2010, 16:10
    Tak właśnie jest. Skoro coś trudniej kupić lub nie ma alternatywy, to producent szaleje z cenami. Programy typu AutoCad są bardzo drogie. Takiego softu używa się na uczelniach. Idąc do pracy taki absolwent w firmie zastaje co? ano AutoCada. Firma niejako jest zmuszona do zakupienia odpowiedniej licencji, bo nikt nie będzie się uczył od podstaw. Tak samo jest z oprogramowaniem Microsoftu. To już niemal standard.
Komputery, Internet, telefony - dyskusje na forum