Favore.plForumKomputery, Internet, telefony

EPUAP także dla firm

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

EPUAP także dla firm

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • KasaMova 20 cze 2011, 10:03
    Nie tak dawno ruszył ten cały ePAUP czyli elektroniczna skrzynka podawcza, która ułatwia składanie pism do urzędów. Gdzieś czytałem, że ten wynalazek jest też dla firm, a nie tylko osób fizycznych. Czy ktoś w ogóle z tego korzystał? Jest sens zakładania konta w systemie.?
  • HyperTrading 20 cze 2011, 10:41
    To zupełna nowość i pewnie będzie tak, że to firmy będą z tego systemu korzystać. Przecież te dokumenty ZUS przesyłane są przez ten program płatnik, nie. No to chyba naturalne, że również w tym przypadku to firmy zainteresują się ePUAP.
  • CrossFire 20 cze 2011, 13:51
    W zasadzie to kazdy chętny może założyć konto na www.epuap.gov.pl a firmy dysponujące kwalifikowanym podpisem elektronicznym zakładają konto i sami je weryfikują posiadanym podpisem. Tworzy się wtedy tzw. zaufany profil i wtedy pełni rolę jako bezpieczny podpis elektroniczny. Na razie to raczej zabawka niż coś pożytecznego ale za jakiś czas wiele spraw się załatwi nie wychodząc z domu.
  • 6CiS 20 cze 2011, 15:35
    raczej bez konieczności kicania do urzędu. wielki uśmiech
  • Celeronek64 20 cze 2011, 18:22
    Założenie konta w ePUAP jest banalnie proste.
    Podajemy imię i nazwisko, wybieramy czy jesteśmy osobą fizyczną czy firmą.
    Wybieramy czy logujemy się za pomocą hasła (sami go ustalamy) czy za pomocą certyfikatu.
    Klikamy zapisz i drukujemy to co dostaliśmy z systemu. Idziemy z tym do urzędu i tam potwierdzamy swoje dane. i Gotowe.
    Normalnie przypomina to proces rejestracji na forum internetowym.
  • Ciekawski 20 cze 2011, 19:33
    A jak w ogóle się z tego korzysta? mam ten login hasło i co tam trzeba i co? jak składa się te podania i sprawy?
  • Enterowiec 20 cze 2011, 23:30
    Banalnie prosto jak założenie konta.
    Po zalogowaniu do systemu wybiera się to co nas interesuje z listy spraw życiowych.
    Od razu dostajemy listę czy właściwy urząd obsługuje elektronicznie takie wnioski. Jesli tak to postępujemy według instrukcji,
    jeśli nie to niestety musimy iść osobiście do urzędu niestety.
  • IP_Checker 21 cze 2011, 6:02
    Polecam obejrzeć kilka filmików odnośnie tej platformy

ePUAP - logowanie za pomocą certyfikatu kwalifikowanego
    http://www.youtube.com/watch?v=86OMn5Zh43s

ePUAP
    http://www.youtube.com/watch?v=8QBHQMiK618

ePUAP - konfiguracja przeglądarki
    http://www.youtube.com/watch?v=h00SvZqf_98

Z tego co mi wiadomo ten system miał ruszyć już w 2009 roku, ale wiadomo w Polsce wszystko jest zawsze opóźnione.
  • SzefjakBoss 21 cze 2011, 8:22
    Zastanawiam się nad założeniem takiego profilu ale na razie mam wątpliwości czy to ma sens. Lista spraw jest raczej skromna i w zasadzie mnie nie dotyczy. Poza tym musiałbym mieć chyba dwa profile - firmowy i dla osoby fizycznej. Tego chyba nie przewidzieli? Szkoda, bo firmę mogę zamknąć w każdej chwili i otworzyć inną, a jako osoba fizyczna TRWAM.
Komputery, Internet, telefony - dyskusje na forum