Favore.plForumKomputery, Internet, telefony

OpenOffice. org czy LibreOffice

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

OpenOffice. org czy LibreOffice

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • FreeKo 23 sty 2011, 12:25
    Już w tym się pogubiłem całkowicie. Jest pakiet OpenOffice.org i nagle wyskakuje jakiś LibreOffice, który jest prawie taki sam jak ten pierwszy. O co chodzi?
  • 7Dekoder 23 sty 2011, 15:45
    Jak nie wiadomo o co chodzi to pewnie chodzi o kasę. Pokłócili się i jak w polityce. Jedni poszli w tą stronę a drudzy w drugą i założyli coś nowego/starego.
  • CoolerFan 23 sty 2011, 16:47
    Panowie z Oracle, który wspierał OpenOffice i społeczność mieli inną wizję rozwoju oprogramowania. Rzeczywiście teraz jest to tak namieszane, że trudno się kapnąć o co w tych chodzi. Jeszcze która wersja OO 3.2 była bezpłatna, a teraz już jest płatna.
    Cena nie jest zbyt atrakcyjna zdaje się 49,99 USD czyli blisko wersji domowej MS Office 2010. Ciekawe jak to będzie.
  • OpenUser 23 sty 2011, 19:23
    Twórcami LibreOffice są byli programiści OpenOffice. Mieli inną wizję rozwoju pakietu, która nie pokrywała się planami Oracle.
    OpenOffice był wspierany przez Sun, a ten został przejęty właśnie przez Oracle.
    No i ci co odeszli z OO założyli pod koniec 2010 roku The Document Foundation która zajmuje się rozwojem LibreOffice.
    Generalnie powstał chaos i przeciętny użytkownik gubi się. I pewnie na tym wszystkim zyska Microsoft.
  • Joomla 23 sty 2011, 22:04
    Oracle Open Office to nowa nazwa programu Sun StarOffice, który kiedyś też był płatny. Na jego bazie powstał OO, i który przez Oracle zostanie pewnie zniszczony.
    Domowy użytkownik tego nie kupi, a firma? Na dwoje babka wróżyła.
  • Holo_gram 23 sty 2011, 23:39
    A teraz jest takie pomieszanie, że mamy Oracle Open Office, OpenOffice.org i LibreOffice? Ja jeszcze używam OO Sun i na razie nie mam zamiaru nic zmieniać.
    Zobaczymy jak sytuacja się wyklaruje i wtedy można zdecydować co wybrać. MS Office nie każdemu jest potrzebny a i tak nie wykorzystamy jego możliwości.
  • DeusEX 24 sty 2011, 6:33
    Te 3 pakiety to aż tak się nie różnią. Może te dodatki jedne lepiej działają inne nie.
    Ale teraz LibreOffice będzie trendy. Ci co go rozwijają mają chęć tworzenia i udoskonalania. Poza tym nie myślą o zamykaniu kodu i upychania go w płatnych licencjach jak zrobiło to Oracle.

Jeszcze parę lat temu nie było takiego wyboru, a jedynie słusznie procesor tekstu kosztował krocie. O wersji domowej nie było mowy. Tylko licencje OEM. Jak ponad 10 lat temu jak kupowałem kompa to za Worda 2000 zapłaciłem prawie 300 zł. Nie miałem Excela ani PowerPointa, a na studniach był on często wykorzystywany.
    Wtedy królował windows 98 i jego cena była taka sama co visty czy 7 teraz. Za to teraz za 300 zł do domu można kupić worda, excela i powerpointa. Widać, że OO wpłynął na Microsoft bo przecież ten z własnej woli nie obniżyłby ceny przymrużenie oka
  • Eru 24 sty 2011, 8:07
    Do napisanie tekstu i wstawienia grafiki to można spokojnie wykorzystać WordPada wbudowanego w Windowsa.
    Nie potrzebne są żadne OO, LO wordy i inne bajery szmery.
Komputery, Internet, telefony - dyskusje na forum