-
Za rok moja latorośl wyruszy do przedszkola. Powracam do pracy oraz muszę zapewnić mojemu brzdącowi opiekę. Tyle słyszy się o przedszkolach czy klubach dla maluchów, gdzie nie dzieje się najodpowiedniej. Czy moglibyście pomóc, dzieląc się ze mną zdają sobie sprawę z tego na temat tego, czym Wy się kierowaliście przy wyborze przedszkola? Na co zwracać szczególną uwagę? Wybitnie proszę o rady, pierwszy raz ekspediuję dziecko do przedszkola oraz przenigdy nie mniemałam, że to będzie taki stres.
-
-
W szczególe nie panikuj - przedszkole to nie żaden obóz koncentracyjny. Sprawdź, czy dzieci mają fachową opiekę, czy przedszkole jest w bezpiecznej okolicy, czy obiekt przedszkola jest bezpieczny oraz śmiały. Zwróć także szczególną uwagę na zabawki oraz rozmaite imprezy czy inne aktywności dla dzieci - w przedszkolu musi dziać się dużo fajowego, by dziecko z uśmiechem na twarzy tam chodziło. Nie spoglądaj na cenę, ta zawsze będzie gigantyczna, dla mnie to akurat nie kryterium.
-
Odrobinę nie zgodzę się co do ceny - jest ona ważna. Nieraz przedszkola zawyżają cenę, nie oferując niczego szczególnego. Miałam sytuację, kiedy tak właściwie przedszkole prywatne pobierało dwa razy pokaźniejszą kwotę, niż przyzwoiciej wyposażone i niemało pokaźniejsze przedszkole w innej dzielnicy miasta. Odrobinę dalej, jednak dziecko jest zadowolone i pragnie tam przebywać. Opiekunki są rozkoszne, a to również istotne. W następstwie tego nie stresuj się, podejdź do wyboru przedszkola rozważnie, analizuj to, co najistotniejsze, najlepiej idź na wizytację do przedszkola oraz zobacz, jak tam, jest. To bardzo dobre rozwiązanie.