Favore.plForumRemonty, budowa, wnętrza i ogrody

Czy kupię gdzieś żarówki 100 w?

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Czy kupię gdzieś żarówki 100 w?

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • fitmamma 31 paź 2010, 16:36
    Mam dość siedzenia w półmroku, przy energooszczędnych żarówkach! Latem można to jeszcze jakoś znieść, ale zimą, jak jest cały czas szaro to już przesada. Chętnie kupiłabym żarówkę 100w. Wiecie może czy można gdzieś je jeszcze kupić? Czy nie ma szans, po tym jak zgodnie z unijnym prawej je wycofano... smutny
  • bajaderka 31 paź 2010, 18:31
    Ja zrobiłam mały zapas jeszcze w zeszłym roku, typowo pod kątem jesienno - zimowej depresji przymrużenie oka
    Zgadzam się, że te energooszczędne żarówki to jakaś masakra - światło jest inne i dużo słabsze.
    Nie wiem, czy gdzieś jeszcze kupisz, może poszukaj na jakiś aukcjach internetowych.
  • aleksander_wielki 31 paź 2010, 20:18
    Czytałem jakiś czas temu artykuł, że producenci i sprzedawcy łatwo obeszli europejskie prawo. Sprzedawali żarówki 100 w z napisem, że nie są do użytku domowego, tylko do sygnalizacjo świetlnej itp. Tym sposobem, można było łatwo się w nie zaopatrzyć.
    Swoją drogą, nie szkoda Wam pieniędzy za rachunki? Jeśli już chcecie mieć silniejsze światło radzę zamontować dodatkowe kinkiety, albo lampę stojącą i oświetlenie będzie dużo lepsze.
  • anka70 31 paź 2010, 21:32
    Zgadzam się z aleksandrem_wielkim! Szkoda pieniędzy, szkoda środowiska!!! A na depresję zimową polecam wybrać się od czasu do czasu na solarium...
  • Domator30 1 lis 2010, 0:21
    No bez przesady. Obecne świetlówki 20 W świecą mocno. Sam wymieniłem na takie i rachunek za prąd spadł. Przecież 100 W żarówki to raczej piec niż źródło światła.
  • Bob_Budowlaniec 1 lis 2010, 1:16
    To Niemcy wymyślili, że 100 W żarówka wydziela więcej ciepła niż światła. Wyszli z prostego założenia: emisja ciepła to 95 proc. tego co daje żarówka. Skoro tak to nie jest to źródło oświetlenia a ciepła.

Na ten genialny pomysł wpadł Siegfried Rotthaeuser i jego szwagier. Oni produkują żarówki w Chinach i sprowadzają do UE. Zamiast żarówki reklamują produkt jako "heatball" czyli "małe urządzenia grzewcze". Niemiec jak chce to też potrafi wielki uśmiech
  • namor70 15 lis 2010, 22:31
    anka70 napisał:Zgadzam się z aleksandrem_wielkim! Szkoda pieniędzy, szkoda środowiska!!! A na depresję zimową polecam wybrać się od czasu do czasu na solarium...
    a w solarium to niby jakie sa zarowki ???
  • pendolino 13 gru 2010, 15:12
    Bob_Budowlaniec napisał:Oni produkują żarówki w Chinach i sprowadzają do UE. Zamiast żarówki reklamują produkt jako "heatball" czyli "małe urządzenia grzewcze". Niemiec jak chce to też potrafi wielki uśmiech
    Dobre! wielki uśmiech A swoja drogą, czy znacie świetlówki, które generowałyby zbliżone światło, do tego z klasycznych żarówek?
  • peana 26 kwi 2011, 0:12
    Z tego co się orientuję, to w sprzedaży są 99 w żarówki. W taki sposób nasi producenci próbują obejść prawo Unii Europejskiej. Ale jakby co to, to można również szukać "małych grzejników" o mocy 100 W przymrużenie oka
Remonty, budowa, wnętrza i ogrody - dyskusje na forum