Favore.plForumRemonty, budowa, wnętrza i ogrody

Piasek czy sól do stapiania lodu na chodnikach?

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Piasek czy sól do stapiania lodu na chodnikach?

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • Kajakarz 27 lis 2012, 9:58
    Czego lepiej jest używać do szybkiego stapiania lodu z chodnika? (szykuję sie do zimy).
    Lepszy będzie piasek do posypywania, czy jednak sól, bo zostawia potem mnie bajzlu??
    Mam kupiony pojemnik na piasek z tych bardziej specjalistycznych, ale nie kupiłem jeszcze ani piachu ani soli, bo nigdzie nie widze konkretnej rady czy to czy to...
    Wiecie może?
  • sonique321 21 gru 2012, 9:35
    Zdecydowanie piasek lub żwirek. Sól strasznie niszczy buty!
  • naprawa_celmax_pl 25 sty 2013, 11:57
    sonique321 napisał:Zdecydowanie piasek lub żwirek. Sól strasznie niszczy buty!
    i nie tylko butysmutny

co do pojemników to są różne rozmiary. Warto przed zakupem pomyśleć jak duża jest powierzchnia, którą będziemy posypywać. Gdy jest duża, to dla przykładu lepiej kupić dwa mniejsze pojemniki i ustawić je w przeciwległych końcach.
  • karski1 27 sty 2013, 9:12
    Ale piasek nie roztopi lodu! Sol taki lód roztopi właśnie.... co kto woli, po piasku będziesz musiał na wiosną sprzątać, po soli raczej nie.

Tak jak niektórzy wspominali na forum PWSZ w Tarnowie u nich na uczelni sypią piaskiem to wcale nie ma rewelacji.
  • pistacja 29 sty 2013, 11:14     (ostatnio zmieniony przez autora 29 sty 2013, 11:15, w całości zmieniany 1 raz)
    O nie! Tylko nie sól! Jak widzę, że chodniki posypuje się solą, to mnie szlag trafia. Wżera się to potem w buty, niszczy je, a i pieski i ich łapki również narażone są na różne podrażnienia z tym związane. Zdecydowanym faworytem jest tutaj piasek. Można zresztą zatrudnić profesjonalną firmę odśnieżającą i wtedy problem sposobu odśnieżania zostawić fachowcom, którzy wiedzą jak zrobić to najlepiej i z najmniejszą szkodą dla przechodniów.
Remonty, budowa, wnętrza i ogrody - dyskusje na forum