Witam wszystkich. Mam Opla Astrę 1.6 w benzynie z 2001 roku. Kilka dni temu chciałam sprawdzić stan oleju w silniku. Zauważyłam, że na bagnecie widoczna jest biała maź. Po odkręceniu wlewu olejowego okazało się, że na nakrętce też zebrało się całkiem sporo białej, maziowatej substancji. Co to może znaczyć? Czy jest to coś poważnego?
Jeżeli jeździsz na krótkich trasach, to może to oznaczać że jest to olej zmieszany z wodą. Mieszanka taka powstaje, gdy auto nie zdąży się nagrzać . Jest to całkiem normalne przy jeździe na krótkich odcinkach.
Powinnaś sprawdzić stan płynu w chłodnicy ! Może okazać się, że płyn z chłodnicy dostaje się do silnika. W tym przypadku jedynym wyjściem może okazać się wymiana uszczelki pod głowicą.
A może masz kiepski olej? Jak pojedziesz do mechanika to razem z nim [url=http://castroledge.pl/products/oil-range]dobierz olej[/url] do twojego silnika. Oczywiście jak znajdziesz przyczynę takiego stanu rzeczy to napisz. Sama jestem ciekawa co jest tego przyczyną. Ja jednak stawiam na olej.