-
Przeglądam sobie w sieci oferty na mieszkania do wynajęcia w mieście kraków - pod kątem brata, który będzie tam studiował, ale na razie siedzi w UK i jeszcze nie wraca, więc nie może sobie sam wynająć, a ja nie jestem na miejscu.
Podpowiecie mi na co zwracać uwagę i czego unikać/ sie wystrzegać?
-
-
zott
16 paź 2013, 13:44 (ostatnio zmieniony przez autora 16 paź 2013, 19:47, w całości zmieniany 1 raz)
Jeśli jesteś dalej na etapie przeglądania mieszkań to może zobaczysz ofertę [url=http://] mieszkania Bielany Warszawa [/url] . Jest to bardzo bezpieczne osiedle idealne dla studenta.
-
Trudno dokładnie powiedzieć, z pewnością nie wynajmuj dziewczynom. Wcale nie są porządniejsze niż faceci a jak taka zajdzie w ciążę, to nie wyrzucisz z mieszkania choćby nie płaciła
-
Najważniejsze jest zadbanie o szczegółowe zapisy w umowie, takie jak odpowiedzialność za zniszczenia. Zabezpieczenie się odpowiednią kaucją również ma kluczowe znaczenie. Najlepiej decydować się na parki, a nie np. samych facetów, bo w tym drugim przypadku musicie się przygotować na spore zniszczenia - faceci lubią się bawić ;-)
-
Moim zdaniem warto też zwrócić uwagę na bliskość do centrum lub Uczelni. Jeżeli wraca z UK i ma zamiar studiować w Polsce, to starcie z komunikacją miejską może być dla niego szokiem. Ważne też jest otoczenie. Z pewnością lepiej będzie mu się mieszkało w spokojnej dzielnicy niż w pobliżu pub-ów i dyskotek.
-
-
Jeśli patrzysz z tej stony, to wiadomo, że wybiera się taką lokalizację, która nie będzie wymagała zakupu biletów miesięcznych. To dodatkowe koszty - w skali roku ponad 1000 złotych. To już lepiej znaleźć sobie coś bliżej, nawet jeśli będzie drożej - sporo w ten sposób zaoszczędzimy na czasie. Generalnie mieszkanie dla studenta wymaga zwracania uwagi na szereg kwestii, które rzeczywiście mają znaczenie.