więcej
Witam
Nadwrażliwość związana jest najczęściej z cofaniem się dziąseł i odsłanianiem coraz większej powierzchni zębów aż do korzeni, które nie są chronione szkliwem. W ten sposób odsłonięte zostają tysiące niewielkich kanalików prowadzących do ośrodka nerwowego zęba, tak zwanej miazgi. Przyczyną nadwrażliwości może być także uszkodzenie, bądź starcie szkliwa chroniącego unerwioną część zęba. W ten sposób szyjka zębowa zostaje pozbawiona ochrony, a zębina staje się miejscem szczególnie wrażliwym na odczuwanie bólu. Takie odsłonięcie szyjki zębowej najczęściej wynika ze stosowania pasty do zębów o zbyt dużej ścieralności, bardzo twardej szczoteczki lub za mocnego szczotkowania zębów. Do cofnięcia dziąseł lub uszkodzenia szkliwa może prowadzić także stosowanie zbyt silnych preparatów wybielających zęby. Skuteczna walka z nadwrażliwością wymaga właściwej pielęgnacji zębów. Najważniejsze jest ich częste szczotkowanie. Podstawą jest stosowanie właściwie dobranej pasty do zębów. Pasta powinna zawierać na przykład azotan potasu, fluorek cynawy czy inne substancje dobrze uszczelniające kanaliki. Najlepiej też, by miała niski poziom ścieralności. Jeśli wskaźnik RDA nie jest opisany na opakowaniu, można sprawdzić ścieralność w inny sposób, rozcierając odrobinę pasty w palcach. Jeśli wyczujemy drobinki, lepiej zmienić pastę na inną, delikatniejszą. Zalecane jest także stosowanie past z aminofluorkiem, który zamyka kanaliki zębiny i znacznie obniża nadwrażliwość. Dzięki jego właściwościom szkliwo staje się bardziej odporne i minimalizuje reakcje bólowe. Przy codziennej higienie jamy ustnej trzeba pamiętać również o technice i właściwym szczotkowaniu. Najlepiej wrażliwe zęby myć ruchami wymiatającymi, od dziąsła do korony zęba.
[b]Poznańskie Centrum Stomatologii[/b]
| Dodano: 25 lip 2011, 14:14
W trosce o wiarygodność opinii oraz reputację usługodawców rejestrujemy adresy IP komputerów, z których wystawiane są opinie. Użytkownik wystawiający opinię proszony jest również o podanie danych kontaktowych, które nie są jednakże weryfikowane.