Insekty złośliwą przeszkodą podczas wakacji - Czerwiec, lipiec oraz sierpień to najbardziej wyczekiwany okres przez większość z nas. Ten wakacyjny czas to znakomita okazja do zwiedzania, relaksu czy imprez.Można pomyśleć, że nic poza ewentualną deszczową aurą nie może zepsuć tego najlepszego okresu w ciągu roku. Jednak co sezon letni pojawia się czynnik, który może skutecznie uprzykrzyć nam życie. Chrabąszcze, komary, szerszenie, larwy oraz wszelkiego rodzaju owady z powodzeniem są w stanie zepsuć nam wakacyjne wieczory. Najbardziej podatne na nie są miejsca wilgotne np. w budynkach. To właśnie w tych warunkach lubią znajdować się wszelkie szkodniki. Stąd też tak istotny jest proces dezynsekcji czyli zwalczania szkodliwych owadów (szczególnie pasożytniczych jak: komary, muchy, wszy, pchły i karaluchy), ich jaj i larw. Zarówno ze względów sanitarnych, higienicznych jak i gospodarczych. Dezynsekcję wykonuje się przez użycie środków fizycznych (ogień, para, gorące powietrze, promieniowanie UV), mechanicznych (wyłapywanie, oczyszczanie, trzepanie), chemicznych (środki owadobójcze) i biologicznych (zwalczanie przy użyciu innych organizmów żywych). Np. dezynsekcja lokali, choćby w gastronomii jest obowiązkowa (rozporządzenie Ministra Zdrowia). W zależności od metody, dezynsekcja przybiera postać: chemiczną -środki od I klasy toksyczności, np. tlenki metali, preparaty szkodliwe oznaczone krzyżem św. Andrzeja, preparaty włącznie z żelowaniem; biotechnologiczną; dezynsekcja mechaniczną i fizyczną. Najpopularniejsza jest dezynsekcja opryskowa, która wykonywana jest z użyciem opryskiwaczy ręcznych, spalinowych i elektronicznych. Produkty dezynsekcyjne (biobójcze) oraz sposób dezynsekcji dobiera się starannie do zidentyfikowanego zagrożenia czy usytuowania obiektów itp.