Dziś coraz wiekszym uznaniem wcale nie cieszą się drogie restauracje, ale Można powiedzieć, że przeżywają one drugą młodość. Bary mleczne były popularne jeszcze za czasów PRL. Ziemniaki i schabowy, ręcznie robione pierogi, surówka, placki po węgiersku czy rosół, to wszystko właśnie tam. Dużą zaletą barów mlecznych, a może właśnie ich główną zaletą jest cena. Niewątpliwie jest to najtańsze miejsce do skosztowania prawdziwego polskiego obiadu. Dlatego największą popularnością cieszą się wśród studentów. Ci, którzy wyjechali niedawno z rodzinnego domu tęsknią za smakiem tradycyjnych polskich potraw. Właśnie dlatego udają się do barów mlecznych. Pieniędzy też nie mają za dużo, dlatego jest to dla nich idealne miejsce. Prawdą jest, że romantycznie tam nie jest. W końcu często trzeba dzielić stolik z nieznaną nam osobą, niekoniecznie zamożną, gdyż w takich miejscach jadają również osoby, które ledwo na ten obiad uzbierały. W kwestii ceny w większych miastach równie dobrze wychodzą popularne fast foody. Dobry Fast-food można znaleźć w każdym większym mieście. Oczywiście każdy student ma swój ulubiony, zwłaszcza na pierwszym roku studiów, gdy jeszcze się nie przejadł. Warto dodać, że lokal z fast foodami wśród większości towarzystw bywa nieodłącznym elementem wieczornego wyjścia. Gdy wracamy późno późno w nocy z klubu, często czujemy ochotę na przekąszenie czegoś tłustego. Wówczas zazwyczaj lądujemy w barach z fast foodem, jedząc hamburgery, knysze, gyrosa, czy coraz bardziej popularną tortillę. Zdecydowanie nie sprzyja to na zdrowie, na szczęście po jakimś czasie niezdrowe jedzenie jednak się nudzi.