Dziś coraz wiekszym uznaniem wcale nie cieszą się drogie restauracje, ale Można zaryzykować twierdzenie, że przeżywają one drugą młodość. Bary mleczne popularne były jeszcze za czasów PRL. Ziemniaki i schabowy, ręcznie robione pierogi, surówka, placki po węgiersku czy rosół, to wszystko właśnie tam. Dużą zaletą barów mlecznych, a może właśnie ich główną zaletą jest cena. Zdecydowanie jest to najtańsze miejsce do skosztowania prawdziwego polskiego obiadu. W związku z powyższym największą popularnością cieszą się wśród studentów. Ci, którzy wyjechali dopiero z domu tęsknią za smakiem tradycyjnych polskich potraw. Dlatego udają się do barów mlecznych. Pieniędzy też nie mają za dużo, dlatego jest to dla nich idealne miejsce. Trzeba przyznać, że romantycznie tam nie jest. W końcu często trzeba dzielić stolik z nieznaną nam osobą, niekoniecznie zamożną, gdyż do takich miejsc przychodzą również osoby, które ledwo na ten obiad uzbierały. Cenowo w większych miastach równie dobrze wychodzą popularne fast foody. Dobry Fast-food można znaleźć w każdym większym mieście. Oczywiście wielu studentów ma swój ulubiony, zwłaszcza po pierwszym pół roku studiowania, gdy jeszcze się nie przejadł. Warto wspomnieć, że lokal z fast foodami wśród większości osób jest nieodłącznym elementem wieczornego wyjścia. Wracając późno w nocy z klubu, często mamy ochotę na zjedzenie czegoś tłustego. Wówczas zwykle lądujemy w barach z fast foodem, jedząc knysze, hamburgery, tortille, czy popularnego gyrosa. Na pewno nie sprzyja to na zdrowie, na szczęście po jakimś czasie niezdrowe jedzenie zazwyczaj się nudzi.