Powszechną praktyką jest wynajmowanie sali na szczególne wydarzenia, imprezy okolicznościowe, jednak od jakiegoś czasu firmy upowszechniły również usługę wynajmu jedynie personelu na róże uroczystości.
Do najczęściej wynajmowanych osób należą przede wszystkim kucharze oraz kelnerzy.
Czym należy się kierować przy wyborze kelnerów i kucharzy?
Do obowiązków kelnera należy przede wszystkim przygotowanie miejsca, gdzie goście będą spożywać posiłki. Kolejną rzeczą, jaką zajmuje się kelner jest bieżąca obsługa potraw i napojów. Na imprezach okolicznościowych kelnerzy zajmują się serwowaniem kolejnych posiłków, donoszenie konkretnych rzecz, jeśli czegoś zabraknie, a po każdym posiłku następuję wymiana naczyń.
Dobry kelner powinien cechować się wysoką kulturą osobistą, ponieważ jego usługi opierają się między innymi na kontakcie z klientem. Ważne jest, aby używał odpowiedniego języka, a do klientów zwracał się uprzejmie. Osoba obsługująca na imprezach okolicznościowych powinna również być zaznajomiona z zasadami savoir-vivre’u, zasady te mówią między innymi o odpowiednim układaniu zastawy oraz sztućców.
Kucharz jest kluczowym członkiem personelu potrzebnym na imprezach, gdzie serwowane będzie jedzenie. Przy wyborze kucharza dobrze sugerować się tym, aby jego sposób gotowania nam odpowiadał. W tym celu należy sporządzić próbne potrawy i ocenić je według naszego gustu. Inną kwestią jest również omówienie menu, które nas interesuje oraz dla jakiej liczby gości kucharz miałby sporządzić posiłek. Trzeba również poruszyć z kucharzem kwestię sporządzenia zakupów oraz możliwości zatrudnienia dodatkowego personelu do pomocy. Wynajmowanie prywatnego kucharza staję się nawet bardziej popularne od zamówień cateringowych.