Zakres usług
Zajmujemy się zwalczaniem szkodników w instytucjach i przedsiębiorstwach (sklepach, restauracjach, stołówkach, piekarniach, cukierniach,zakładach przetwórstwa mięsnego, hotelach, biurach itp.). Zwalczamy szkodniki żywności w magazynach i obiektach przetwórstwa rolno-spożywczego chemicznymi środkami ochrony roślin (uprawnienia do stosowania środków ochrony roślin I i II klasy toksyczności). Stosujemy również systemy ochrony przed szkodnikami dla zakładów przetwórstwa spożywczego, które działają w systemie lub wprowadzają system HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point - Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontrolny) dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności. HACCP jest systemem o charakterze prewencyjnym, pozwalającym likwidować lub minimalizować zagrożenia zdrowotne w całym procesie produkcyjnym wyrobu. Zagrożeniem zdrowotnym dla wyrobu jest także obecność szkodników : gryzoni, much i innych insektów, które mogą być rezerwuarem i przenosicielami patogennych mikroorganizmów - bakterii, wirusów i grzybów. Aby nie dopuścić do konsekwencji z tym związanych niezbędny jest nadzór i stała kontrola sanitarno - higieniczna. W tym celu stosujemy System Kontroli Szkodników w którym najważniejsze jest zapobieganie, a dopiero później zwalczanie. System taki powinien funkcjonować w zakładach przetwórczych jeszcze przed wprowadzeniem HACCP-u jako element Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP) w ramach Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP). Opracowanie i wdrożenie GMP w zakładzie powinno poprzedzać przystąpienie do prac nad wdrażaniem systemu HACCP.