Hodowlą ostrych papryk zajmuję się już 6 lat.
Zachęcony namową znajomych, dość ubogim rynkiem w Polsce oraz dla własnej przyjemności powoli rozpoczynam 'wspomagać' chilihead'ów w naszym kraju ;>
W aktualnej ofercie posiadam nasiona kilkunastu odmian najostrzejszych papryk chili a m.in. :
-Naga Morich
-Thai Chili (Fire Dragon)
-Habanero White
-Habanero Yellow
-Habanero Devils Tongue
-Chocolate Bhut Jolokia
-Fatali
-Bih Jolokia
-Cajamarca
-Trinidad 7 Pod
-Scotch Bonnet Red
oraz mniej ostrych (podobno ;>) aczkolwiek bardzo ciekawych odmian :
-Piri Piri
-Jamaica Hot Yellow
-Cherry Bomb
-De Arbol
-Lemon Drop
-Numex Suave Orange
-Vietnamese Tear Jerker
-Bhavnagari Long
-Bulgarian Carrot
-Antillais Hot
-Etna
-Numex Bailey Piquin
-Spagna
-Pusa Jwala
-Chupentinho
-Balloon
-Krakatoa
-Poinsettia
Poza nasionami oferuję również : młode, dojrzałe i owocujące już sadzonki!
Odmiany sadzonek dostępnych aktualnie to głównie :
Thai Chili, Naga Jolokia, Habanero Yellow, Habanero White, De Arbol, Scotch Bonnet.
Przyjmuję również zamówienia na 'odchowanie' sadzonek ;>
>Dostępne jest również podłoże do chili i nie tylko :
Perlit + Wermikulit + Kokos
Podłoże to po dodaniu ok. 2.5 - 3 L wody i dokładnym wymieszaniu jest gotowym suplementem gleby doskonale nadającym się do początkowej fazy hodowli chili.
Nie wymaga dodawania ziemi!!
Zalety:
Perlit:
-spulchnia
-napowietrza
-poprawia ukorzenienie
-podtrzymuje wilgotność
Wermikulit:
-poprawia strukturę gleby
-podtrzymuje wilgotność
-zapewnia szybszy rozrost korzeni
Kokos:
-spulchnia
-napowietrza
-utrzymuje wilgoć
Gotowa mieszanka wspomaga wzrost młodych korzeni temu jest zalecana do początkowej fazy hodowli.
Po dodaniu 4-8L ziemi może stanowić pełnowartościowe podłoże dla starszych roślin (nie tylko papryk chili) jednocześnie zachowując swoje pozytywnie wpływające na wzrost właściwości!
Na dniach będę mógł zaoferować szeroką gamę 'domowej roboty' sosów, sals oraz past w najróżniejszych ostrych wariantach - tak by zaspokoić wysublimowany smak fanatyków ostrości :>
Dostępne będą również ostre oleje z ekstraktami chili również w kilku wariantach zarówno smakowych jak i pod względem ostrości :>
Wszystkie 'produkty' oczywiście są ekologiczne, pozbawione dodatków smakowych, zapachowych oraz sztucznych konserwantów.
Ceny asortymentu zależą głównie od jego dostępności, odmian użytych przy produkcji itp. ale wszystko pozostaje w kwestii do dogadania :>
Orientacyjnie:
-nasionka 10 sztuk (od 5zł do 12 zł)
-podłoże 12 litrów (8 l kokosa, 2 l wermikulitu i 2 l perlitu) - 17 zł
-sadzonki młode (od 8zł do 30zł)
-sadzonki dojrzałe (od 30zł do 90zł)
-sosy 150-200 ml (od 15zł do 60zł)
-oleje ~250 ml (od 15zł do 80zł)
Ponieważ dopiero zaczynam swoją 'pikantną działalność' część asortymentu może być jeszcze niedostępna.
W razie jakichkolwiek pytań, ofert, sugestii proszę o kontakt telefoniczny : Wyślij e-mail lub Wyślij e-mail
Pozdrawiam.
Maciek