Kilka informacji o Paliwie.
Olej opałowy, produkowany z ropy naftowej, należy do grupy średnich destylatorów obok oleju napędowego i paliwa lotniczego. Stosuje się go w kotłach, piecach przemysłowych oraz w piecach technologicznych.
O jakości oleju opałowego decydują przede wszystkim jego właściwości fizyko chemiczne:
- wartość opałowa
- temperatura płynięcia oleju
- lepkość
- zawartość siarki
Olej opałowy jest już powszechnie używany jako paliwo grzewcze. Popularności sprzyja silny rozwój nowoczesnych technologii grzewczych, które powodują obniżenie kosztów uzyskania niezawodnej, ekonomicznie działającej instalacji.
Pozycja | Właściwości | Wartości |
---|---|---|
1 | Gęstość w 15 °C, max. | 860 kg/m3 |
2 | Wartość opałowa, min. | 42,6 MJ/kg |
3 | Temperatura zapłonu, min. | 56°C |
4 | Lepkość kinematyczna w 20 °C, max. | 6,00 mm2/s |
5 | Skład frakcyjny: - do 250 °C destyluje, max. - do 350 °C destyluje, min. |
65% (V/V) 85% (V/V) |
6 | Temperatura płynięcia, max. | -20°C |
7 | Pozostałość po koksowaniu z 10 % pozostałości destylacyjnej, max. | 0,3% (m/m) |
8 | Zawartość siarki, max. | 0,10% (m/m) |
9 | Zawartość wody, max. | 200 mg/kg |
10 | Zawartość zanieczyszczeń stałych, max. | 24 mg/kg |
11 | Pozostałość po spopieleniu, max. | 0,01% (m/m) |
12 | Barwa | Czerwona |