Mam do sprzedania miód wielokwiatowy, miód lipowy, miód rzepakowy w hurtowej ilości lub w słoikach. Atrakcyjna cena! Zapraszam tel. Wyślij e-mail
Miód powinno się przechowywać w szczelnie zamkniętych naczyniach - najlepiej szklanych lub kamionkowych, w ciemnym i suchym pomieszczeniu, najlepiej w temp. około 15 stopni C. Zabójcza dla miodu jest temperatura wyższa niż 42 stopnie C, ponieważ powoduje zniszczenie zawartych w nim enzymów oraz inhibin. Nie wolno go zatem zalewać wrzącym mlekiem czy wodą ani zagotowywać.
Miód lipowy - w stanie płynnym kolor żółty lub zielonkawożółty. Po skrystalizowaniu ma kolor żółtopomarańczowy lub brunatny. Miód o wyrażnym zapachu lipy. Ostry w smaku z lekką goryczką. Zastosowanie lecznicze: działa antyseptycznie i uspokajająco, przeciwgorączkowo i przeciwkaszlowo. Stosowany przy przeziębieniach, w stanach niepokoju i bezsenności.
Miód rzepakowy jest łatwo przyswajalny przez organizm, zalecany jest szczególnie przy chorobach serca i miażdżycy.
Miód wielokwiatowy o barwie jasnokremowej bogaty jest w glukozę i fruktozę, zawiera dużo cennego krzemu i innych biopierwiastków. Duża zawartość glukozy i fruktozy to cenne źródło energii dla serca, osób osłabionych. Składniki te także wspomagają wątrobę. Miód ten zawiera ziarenka pyłku kwiatowego roślin kwitnących wiosną, dzięki czemu stosuje się go w leczeniu chorób alergicznych dróg oddechowych. Zastosowanie: osłabienie fizyczne i psychiczne, wzmocnienie serca, alergie dróg oddechowych.
Miód gryczany - w stanie płynnym kolor ciemnoherbaciany do brunatnego. Po skrystalizowaniu kolor brązowy. Miód o silnym zapachu kwiatu gryki, smak ostry lekko piekący. Zastosowanie lecznicze: nieżyt górnych dróg oddechowych, schorzenia układu krążenia na tle miażdżycowym i nadciśnienia. Zawartość magnezu czyni go pomocnym przy kuracji nowotworowej. Zalecany przy zapaleniu opłucnej i leczeniu jaskry.