Nasza restauracja otwarta została na początku 2003 roku w sercu Gdyni przy ulicy Świętojańskiej. Oryginalny wystrój wnętrza i włoska muzyka podkreślają smak wyśmienicie serwowanych dań. Wykwinne potrawy przyrządzane są wyłącznie z produktów importowanych z Włoch, do których serwujemy wina z naszej bogatej kolekcji.
Nad pełnym komfortem naszych gości czuwa wykwalifikowana i miła obsługa, która spełni każde Państwa życzenie.
Restauracja 'Da Vinci' jest czynna:
7 dni w tygodniu
od godz. 12:00 do ostatniego gościa
Dysponujemy klimatyzowaną salą dla 70 osób i nieograniczoną liczbę pomysłów na eleganckie i niepowtarzalne przyjęcia.
Jako restauracja, która ponad wszystko stawia sobie zadowolenie gości, nie narzucamy sztywnych propozycji, lecz staramy dostosować się do wymagań i możliwości Naszych gości. Ceny organizowanych przez nas bankietów zaczynają się od 80 złotych za osobę.
WINA BIAŁE |
|
opis | cena 75 cl |
Pinot Grigo Veneto I.G.T. Bixio To białe, wytrawne wino z włoskiej odmiany Pinot Gris, charakteryzuje się jasnożółtą barwą ze złotymi refleksami, wyraźnym, delikatnie owocowym zapachem. Orzeźwiająco kwaskowe, o kwiatowym aromacie i ciekawym, długim zakończeniu, roztacza całe swe bogactwo w ciągu
2 lat od butelkowania. Świetne jako aperitif a także do letnich potraw z warzyw, lekkich sałatek i potraw z drobiu oraz owoców morza. Najlepsze podane w temperaturze 11-12°C. Zawartość alkoholu 11,5%. |
90 zł |
Soave Classico D.O.C. Bixio Wytrawne białe wino powstałe z gron odmiany Garganega oraz Trebbiano di Soave, zbieranych na południowych zboczach okolic Wenecji, w najstarszym obszarze produkcji wina Soave, o jasnożółtym kolorze z zielonymi refleksami, wybitnie świeżym bukiecie i kwatowym aromacie. Kwaskowe w smaku, gładkie i zrównoważone dojrzałym owocem na zakończenie. Zawiera 11,5% alokoholu. Pasuje do lekkich przekąsek oraz ryb z grilla. Podawać schłodzone do temertaury 8-10°C. |
120 zł |
Soave Classico Superiore Cru Bassanella D.O.C. Bixio Kalsyczne wytrawne białe wino Soave z gron Garganega i Trebbiano di Soave, rosnących na zboczach okalających średniowieczny zamek, w wybornej winnicy Bassanella. Wino fermentowało a następnie dojrzewało 6 miesięcy w drewnianych beczkach oraz kolejne 6 w butelkach, zanim w drugą wiosnę po zbiorach zostało wprowadzone do sprzedaży. Zawiera 12% alkoholu i nadaje się do przechowywania nawet kolejne 3 lata. Świetnie pasuje do owoców morza, przystawek i sałatek oraz warzyw. Najlepsze w temperaturze 10-12°C.
|
250 zł |
Chardonnay Ca Floriani D.O.C Desmonta Skład: Chardonnay 100%. Wydajność: 70 kwinatli z hektara przy gęstości nasadzenia 5 tys. krzewów/ha. Ekspozycja połodniowo-wschodnia. Gleba: piaszczysta. Zawartość alkoholu: 12,5%. Proces produkcyjny: fermenrtacja z wyselekcjonowanymi drożdżami w kadziach z kontrolą temperatury. |
90 zł |
Grecanico Sicilia I.G.T. Duca Di Camastra Wytrawne białe wino powstałe w 100% ze szczepu Grecanico w prowincji Siracusa. Jasnożółty kolor z zielomkawymi refleksami. Delikatny, szlachetny, owocowy zapach. Orzeźwiający, owocowy smak, o zrównoważonej kwasowaości i wyraźnym charakterze i witalności. Zawartość alkoholu 12,5%. Pasuje do owoców morza, ryb, makaronów oraz sałatek i warzyw. Serwować schłodzone do 12°C. |
80 zł |
WINA CZERWONE | |
opis | cena 75 cl |
Cabernet Sauvingnon Veneto I.G.T. Bixio Czerwone wytrawne wino wyprodukowane ze szlachetnego szczepu Sauvignon w regionie Veneto. Posiada charakterystyczny dla odmiany, głeboko czerwony kolor z fioletowymi niuansami. Intensywny aromat jagód i korzenncyh przypraw przechodzi w pełen, intensywnie owocowy smak z wyczuwalną charakterystyczną taniną i aksamitnym zakończeniem. Swietnie komponuje się z całym posiłkiem, szczególenie z czerwonymi mięsami i risotto. Podawać w temperaturze 16-18°C. Zawartość aloholu 12%. Nadaje się do 3-letniego starzenia.
|
120zł |
Valpolicella Ripasso Classico Superiore D.O.C. Bixio Wysokiej jakości wino z wyselekcjonowanych dojrzałych gron odmian Corvina, Rondinella i Molinara, zebrancyh na wysokości 300 m n.p.m. Bogactwo aromatów zawdzięcza powtórnej fermentacji z użyciem wytłoczyn Corvina z produkcji Amarone. Posiada piękny rubionowy kolor z refleksami fioletu, bogaty korzenny aromat, z wyczuwalą nutą jagód i czekolady. W smaku pełne i zrównoważone, z subtelną wanilią i posmakiem cygara oraz czekolady, dojrzałych owoców. długie, gładkie zakończenie. Idealne do pieczeni, czerownego mięsa oraz dziczyzny. Najlepsze w temperaturze 18°C. Nadaje sie do 5-7 letniego przechowywania. Zawartość alkoholu 13,5%. |
200zł |
Merlot Arcole D.O.C. Desmonta Skład: 100% Merlot z jednej winnicy. Wydajność: 60 kwintali z hektara przy gęstości nasadzenia 5 tys. krzewów/ha. Ekspozycja południowa. Gleba: piaszczysta. Zawartośc alkoholu: 13,5%. Proces produkcyjny: ręczny zbiór i selekcja kiści, fermentacja beczkowa, maceracja 12 dni, dojrzenie i starzenie we francuskich tonneaux przez 24 miesiące. |
90zł |
La Tranquilla Barbera D'asti D.O.C. Ca'd Carussin Skład: Barbera 100%. Zawartość alkoholu : 13,5% vol. Wydajno�ć 50 q/ha. Rok zasadzeń 1960 – 1962. Ekspozycja południowa. Proces produkcji: fermentacja w kontrolowanej temperaturze w stalowych kadziach (tankach). Maceracja 15 dni, 12 miesięczne dojrzewanie w 20 hl drewnianych beczkach. |
250zł |
Amarone della Valpolicella Classico D.O.C.1998 Bixio Wielkie czerwone wino wytrawne w apelacji rozsławiającej Veneto. Wyprodukowane z winogron Corvina, Molinara i Rondinella w najstarszej części regionu Amarone. Zebrane winogrona pozostawiane są na 5 miesięcy na słońcu, aby wyschły, a następnie w styczniu rozpoczyna się proces fermentacji. Wino dojrzewa 3-4 lata w beczkach dębowych, a następnie leżakuje rok w butelkach zanim zostanie dopuszczone do obrotu.Powstałe w ten sposób Amarone ma intensywnie rubinowy kolor, bogaty intensywny bukiet z przewagą owoców i zabarwiony tytoniem. W smaku pełne, złożone, z wyczuwalnym owocem jagody. To królewskie wino jest świetne samo w sobie, tak zwane wino „do medytacji”, jednak świetnie pasuje również do sutych obiadów czy dziczyzny. Zawiera 14% alkoholu. Najlepsze podane w temperaturze 18°C. |
350zł |
Valpolicella Classico D.O.C. Costa Calda Wysokiej jakości wino z wyselekcjonowanych dojrzałych gron odmian Corvina, Rondinella i Molinara zebranych na wysoko�ci 300 m n.p.m. Bogactwo aromatów zawdzięcza powtórnej fermentacji z użyciem wytłoczyn Corvina z produkcji Amarone. Posiada piękny rubinowy kolor z refleksami fioletu, bogaty korzenny aromat, z wyczuwalną nutą jagód i czekolady. W smaku pełne i zrównoważone, z subtelną wanilią i posmakiem cygara oraz czekolady, dojrzałych owoców. Długie, gładkie zakończenie. Idealne do pieczeni, czerwonego mięsa oraz dziczyzny. Najlepsze w temperaturze 18°C. Nadaje się do 5-7 letniego przechowywania. Zawartość alkoholu 13,5%. |
150zł |
Barolo Ravera D.O.C.1999 Cogno Skład: 100% Nebbiolo, pododmiany Lampia i Michet. Gleba: wapienna ze wstawkami gliniastymi, ekspozycja południowa.Lata nasadzeń: 1930, 1961, 1970, 1993. Gęstości nasadzenia 4000 krzewów/ha. Zawartość alkoholu: 14% vol. Proces produkcyjny: fermentacja w stalowych kadziach, dojrzewanie 12 miesięcy w barriques drugo- i trzeciorocznych, kolejne 12 miesięcy w dużych beczkach (20 hl), 6 miesięcy w butelkach. |
500zł |
Rosso di Montalcino D.O.C. 2000 Pietroso Tradycyjny dla Toskanii proces winifikacji. Fermentacja następuje w kontrolowanej temperaturze pomiędzy 28°, a 32°C od 25 do 30 dni. Następnie wino dojrzewa w dębowych beczkach przez 5-6. kolor: intensywna czerwień z fioletowymi refleksami. Zapach: intensywny z wyczuwalną, świeżą wonią owoców. Smak: miękki, delikatny, zaw. alk.14%, temperatura serwowania 18°C. |
350zł |
Brunello di Montalcino D.O.C.G. 1997 Pietroso Tradycyjny dla Toskanii proces winifikacji. Fermentacja następuje w kontrolowanej temperaturze pomiędzy 28°, a 32°C od 25 do 30 dni. Potem wino dojrzewa w dębowych beczkach przez 36-40 miesięcy i 10 miesięcy w butelkach. Kolor: intensywna rubinowa czerwień. Zapach: trwały bukiet, aromat dojrzałych, czerwonych owoców. Smak: wytrawny, pełny, dobrze zbudowany, o idealnej strukturze, zaw. alk.13,5%, temperatura serwowania 18°C |
500zł |
Chianti Classico D.O.C.G. Podere Capaccia Kolor: rubinowo-czerwony głęboki. Zapach: rozległy elegancki bukiet z dominującą nutą przydymionej śliwki. Smak: mocny, garbnikowy, idealnie zbalansowane, wino z charakterem |
250zł |
Querciagrande I.G.T. 1997 Podere Capaccia Kolor: głębokie, czerwono-rubinowe zabarwienie. Zapach: wyra�ny z eleganckim aromatem z dodatkiem słodkiej woni fiołków. Smak: wytrawny, garbnikowy, długotrwałe |
350zł |
Chianti D.O.C.G. Poggio De Genesi Chianti, jedno z najsłynniejszych win włoskich, pochodzi z okolic Florencji i Sieny w Toskanii. Wyprodukowane z gron szczepu Sangiovese oraz Canaoilo, Malvasia i Trebbiano. Dojrzałe winogrona zbierane sš wyłšcznie ręcznie. Kolor wina jest intensywny, ciemno czerwono - rubinowy, wpadajšcy w granat a zarazem doskonale przejrzysty. Bukiet intensywny, z charakterystycznš owocowš nutš, szczególnie wyczuwa się wi�nię oraz mieszankę przypraw z dominujšcym czarnym pieprzem. W smaku długie z podkre�lonym owocem ciemnej czere�ni i jeżyny na tle wanilii i mięty, z wyczuwalnš obecno�ciš delikatnych garbników. Zrównoważone, miękkie, intensywne i aromatyczne z niebywale bogatš i odważnš strukturš. Doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, powinno być serwowane w temperaturze 180C. |
90zł |
Chianti Classico Riserva D.O.C.G. 1999 Poggio De Genesi Głębokie, czerwono-rubinowe zabarwienie. Wyraźny, intensywny zapach o wyczuwanym aromacie skóry. Smak wytrawny, lekko garbnikowy. Do mięs czerwonych, dziczyzny, grzybów i serów sezonowanych, Temperatura serwowania 18-20 C |
300zł |
Montepulciano d'Abruzzo D.O.C. /barrique/ Ca'Di Tela Skład: 10% Sangiovese, 90%, Montepulciano. Rejon produkcji: winnice prowincji Chieti i Pescara na wysokości 500 m npm. Zbiory: ręczne. Kolor: intensywna czerwień rubinowa. Zapach: winny, przyjemnie intensywny, charakterystyczny. Smak: suchy, miękki, nieznacznie wyczuwalna tanina, nuta wanilii, wytrawny, zdecydowany świeży i harmonijny z ledwo wyczuwalnym posmakiem migdałów, dymu wędzarni, posmak wyrafinowany i długi. Doskonałe do dań z grilla, zup rybnych, baraniny, drobiu. Serwować w temperaturze 18 C. Zawartość alkoholu: 13% |
150zł |
Copertino Riserva D.O.C. Mastroleo Kolor: intensywny czerwony, rubinowy, z upływem czasu pojawiają się pomarańczowe refleksy. Smak: delikatny bukiet dojrzałych owoców, miękkie, aksamitne na podniebieniu, długi posmak z przyjemną gorzkawą nutą na końcu. Serwować w temperaturze pokojowej. |
200zł |
Nero d'Avola Sicilia I.G.T. Duca Di Camastra Wyborne wino czerwone z winogron Nero d’Avola rosnących w pobliżu Morza Jońskiego. Starzone kilka miesięcy w beczkach a następnie w butelkach zanim zostanie przeznaczone do sprzedaży. Intensywny czerwony kolor, mocna, zrównoważona struktura i wyczuwalne owocowe aromaty. Mocno garbnikowe jednakże złagodzone odpowiednią fermentacją, wino to jest skondensowane i aromatyczne, o zawartości alkoholu 13,5%. Świetnie nadaje się do długiego przechowywania. Idealny kompan czerwonych mięs, pikantnych dań oraz dojrzałych serów. Najlepsze podane w temperaturze 15-18°C. |
90zł |
Nero d'Avola / Merlot Sicilia I.G.T. Duca Di Camastra Skład: 100%. Nero d Avola 60% Merlot 40%. Rejon produkcji: Sycylia. Iintensywny kolor czerwono- rubinowy. Zapach: nasycony aromatem dojrzałych owoców. Doskonałe do czerwonego mięs z grilla i rożna, Przechowuje się dobrze przez 5 6 lat. Serwować w temperaturze 15-18°C. Zawartość alkoholu: 13% vol. |
120zł |
Syrah I.G.T. Sicilia Contrada Crocilla Wyselekcjonowane czerwone wino, pochodzące w 100% ze szczepu Syrah. Delikatne, pełne, mało garbnikowe. W zapachu owocowe, z wyczuwalnym aromatem kwiatów. Smak wytrawny, o charaktery-stycznym długim zakończeniu z nutą truskawki i śliwki. Najlepiej podawać w temp. 180C. |
180zł |
Rosso Conero D.O.C. Villa Malacari Montepulciano 100% z rejonu gminy Offagna, znajdującej się na południowym zboczu Baviery. Dojrzałe winogrona zebrane w małe skrzynki natychmiast poddawane są lekkiemu wyciśnięciu i fermentują dłuższy czas w metalowych kadziach. Po zakończonej fermentacji wino dojrzewa w beczkach. Kolor intensywny, czerwony, rubinowy. Aromat intensywny, przyjemny z wyczuwalną wiśnią i konfiturą jeżyny. Smak pełny, harmonijny, z nutą czerwonych owoców, w końcówce wyczuwalna tabaka. Zaw. alk. 13,5% |
180zł |
Bardolino Classico D.O.C. Bixio Skład: 65% Corvina, 25% Rondinella, 10% Molinara. Kolor: czerwony, lekko rubinowy z refleksami granatu. Aromat: świeży, owocowy. Smak: najlepiej smakuje młode, powinno być spożywane w ciągu 2-3 lat od butelkowania. Podawać do zup, dań rybnych i lekkich past. Zaw alk. 12,5%. |
90zł |
Salice Salentino D.O.C. Mastroleo Aromatyczne wytrawne czerwone wino powstałe z winogron Negroamaro. Posiada intensywny bukiet z wyczuwalną nutą lukrecji i mięty, delikatnych korzennych przypraw. Piękny ciemnoczerwony kolor, mocna struktura i późna delikatna kwasowość. Naturalnie wysokogarbnikowe o zawartości alkoholu 13,5%. Świetne do czerwonego mięsa, dziczyzny, dojrzałych serów. Najlepiej podawać w temperaturze 16°C. |
200zł |